Centralbank-referat gav usikkerhed og kursfald i USA

Onsdag blev en volatil dag på det amerikanske aktiemarked. Offentliggørelsen af referatet fra den amerikanske centralbanks pengepolitiske møde i slutningen af juli var dagens centrale omdrejningspunkt, og den usikkerhed, som medlemmerne af den pengepolitiske komité udtrykte, gav anledning til kursfald over en bred kam.

Foto: SPENCER PLATT. New York Stock Exchange.
Læs mere
Fold sammen

Dow Jones Industrial Average sluttede med et fald på 0,7 pct. i 14.897,55, mens det bredere S&P 500-indeks endte med at droppre 0,6 pct., hvilket sendte indekset til 1642,80. Teknologiaktierne i Nasdaq-indekset blev knap så hårdt ramt med et minus på 0,4 pct. til 3599,79.

Futures på de amerikanske aktieindeks handles med fald på 0,1-0,2 pct. i Asien.

Det længe ventede referat fra juli-mødet i Federal Reserves pengepolitiske komite - FOMC - viste en fortsat usikkerhed blandt medlemmerne om, hvornår den ventede reduktion i bankens kvantitative lempelser vil blive en realitet.

»Federal Reserves referat fortsætter med at vise en klar usikkerhed om, hvornår den pengepolitiske stramning vil begynde. Det bliver et skelsættende øjeblik, hvor de bevæger sig fra de årlange lempelser mod nogle trinvise stramninger. Referatet viser klart, at Fed ikke ved, om vi er der, hvor processen kan begynde,« siger investeringschef Erik Davidson fra Wells Fargo i San Francisco til Bloomberg News.

Federal Open Market Committees tvivl gå især på, hvornår centralbanken vil starte en indskrænkning af obligationsopkøbsprogrammet. Nogle medlemmer understregede vigtigheden af at have tålmodighed, og vurdere yderligere oplysninger om den økonomiske udvikling, før der træffes beslutning om ændringer i obligationsopkøbene".

Det er især udviklingen på arbejdsmarkedet som usikkerheden drejer sig om, og uenigheden koncentreres om, hvorvidt den generelle forbedring er nok til at tage affære.

Senere torsdag kommer der de ugentlige data for nytilmeldte ledige som måske kan give en indikation om, hvilken vej arbejdsmarkedet er ved at vende.

Fra selskaberne var der skidt nyt fra kontorforsyningsselskabet Staples. Resultaterne for andet kvartal skuffede og samtidig nedjusterede Staples forventningerne til hele året. Skuffelsen var markant, og aktien blev sendt 15,3 pct. lavere.

Anderledes positivt var regnskabet fra byggevarekoncernen Lowe's. Resultatet overgik analytikernes forventninger med 10 pct. og også omsætningen lå over det estimerede. Lowe's forventninger til hele året blev løftet til den øvre ende af det hidtidige interval, og aktien lukkede 3,9 pct. højere.

Efter lukketid var der regnskab fra Hewlett-Packard. Tallene lå på linje med forventningerne, men aktiens markante kursstigninger i årets løb gav anledning til gevinsthjemtagning på eftermarkedet. Aktien faldt 1,8 pct. i den ordinære handel, mens faldet på eftermarkedet var på 7,8 pct.