Centralbank-medvind holdt hjem på USAs børser

De amerikanske aktier kunne lukke i plus onsdag, efter at centralbankchef Ben Bernanke midt på dagen forsikrede markedet om, at centralbanken ikke vil røre ved sin finanspolitiske stimulus, før udviklingen i økonomien reelt begrunder det. Det var godt nyt for markederne, der havde frygtet en skarpere tone.

Ben Bernanke måtte slås for overskrifterne på en dag, hvor der kom ikke mindre end 21 regnskaber fra USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: DOMINICK REUTER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Status på onsdagen blev, at Dow Jones steg 0,1 pct., mens S&P500 og Nasdaq steg med 0,3 pct.

USA's centralbank støder for nuværende 85 mia. dollar i den amerikanske økonomi hver måned for at støtte økonomien. Samtidig holdes renterne lave. I juni berettede Ben Bernanke, at man overvejer at neddrosle støtten i år og helt stoppe den i midten af næste år. Det satte markederne på den anden ende, da tilgangen til nært gratis likviditet har understøttet lave renter og aktiestigninger. Op til onsdagens tale havde det samtidig skabt en frygt for, at støtten nu vil blive neddroslet lige meget hvad.

Den frygt manede Ben Bernanke dog i jorden med en tale, der understregede, at centralbanken vil være fleksibel i sin støtte, der både kan blive øget eller dæmpet alt efter udviklingen i den amerikanske økonomi.

»Ben Bernankes centrale besked er endelig ved at gå igennem til markederne,« siger markedsstrateg hos City Index Ashraf Laidi til CNN Money, mens chefmarkedsstrateg hos Russel Investments, Stephen Wood, til Bloomberg News siger:

»Markedet reagerer på det faktum, at centralbanken ikke kommer til at lave et sæt arbitrære forudsætninger for, hvor og hvornår støtten kommer til at slutte. De til fortsat være fleksible.«

Ben Bernanke måtte dog slås for overskrifterne onsdag, hvor der kom ikke mindre end 21 regnskaber fra USA.

Bank of America og BNY Mellon steg 2,8 og 1,9 pct. efter regnskaber, der viste en stærk udvikling i indtjeningen. Udmeldingen fra centralbanken om, at statens hævemaskine ikke bliver lukket foreløbigt hjalp også kurserne.

Yahoo kunne notere et plus på 10,3 pct. til 29,66 dollar til det højeste niveau siden 2008, da man slog analytikernes forventninger med et resultat på 35 cent per aktie. Så gjorde det mindre, at omsætningen dykkede og forventningerne blev sænket en smule.

Fra computermarkedet var IBM og Intel regnskabsaktuelle. IBM steg med 0,4 pct. til 194,55 dollar efter at have realiseret, eksklusive en engangspost på 1 mia. dollar, et overskud på 3,91 dollar per aktie mod ventet 3,78 dollar ifølge Bloomberg News. Samtidig blev forventningerne til hele året hævet.

Værre gik det for Intel, der faldt med 0,4 pct. til 24,15 dollar. Chipproducenten er hårdt ramt af det faldende PC-marked. For andet kvartal ramte Intel lige på forventningerne, mens udsigten til tredje kvartal skuffede. Intel venter en omsætning i tredje på omkring 13,5 mia. dollar og en bruttomargin på 59 til 63 pct.

Den udvikling trak Microsoft ned med 1,5 pct. til 35,74 dollar. Microsoft var samtidig ude med et skarpt brev henvendt til den amerikanske regering, hvor selskabet anklager regeringen for at skade forfatningen. Det sker, efter at det er kommet frem, at Microsoft har været dybt involveret i det store overvågningsprogram PRISM, der blandt andet har haft mere eller mindre uhindret adgang til Microsoft-kunders Outlook og Skype-samtaler.