Cementkæmper udpeger topchef til fusionsselskab

De to cementkæmper Holcim og Lafarge er nået til enighed om at udpege Lafarges nuværende vicedirektør, Eric Olsen, som ny topchef for det fusionerede selskab.

Foto: NEIL HALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De to cementkæmper Holcim og Lafarge er nået til enighed om at udpege Lafarges nuværende vicedirektør, Eric Olsen, som ny topchef for det fusionerede selskab, som de to koncerner efter planen snart smelter sammen i.

Det skriver Bloomberg News med henvisning til anonyme kilder tæt på selskaberne, der fortæller, at bestyrelserne i både Lafarge og Holcim har nikket ja til Eric Olsen.

Valget af Eric Olsen, der både har fransk og amerikansk pas, kommer i forlængelse af, at schweiziske Holcim ikke var tilfredse med den oprindelige fusionsaftale, hvor det var planen, at franske Lafarges nuværende topchef, Bruno Lafont, skulle tage posten som administrerende direktør.

Det skyldtes, at flere af Holcim-aktionærerne ikke var trygge ved at overlade roret til en mand, der havde leveret vigende resultater, efter at fusionen blev annonceret i april sidste år. Eric Olsen har været i Lafarge siden 1999.

For at lette fusionen er det også aftalt, at det samlede selskab skal have to bestyrelsesformænd - en fra hver af de tidligere selskaber.

Fusionen er dog endnu ikke helt på plads, da flere Holcim-aktionærer fortsat ikke er tilfreds med fordelingen i fusionsaftalen, selvom der så sent som 20. marts blev foretaget ændringer i Holcims favør.

Det gælder blandt andre russiske Eurocement, der ejer 10,8 pct. af Holcim, som er utilfreds med den nye aftale, der betyder, at Holcim-aktionærerne skal give 0,90 aktier i det schweiziske selskab for hver Lafarge-aktie. Den tidligere aftale var en-til-en, men den opbygning var Holcim så utilfreds med, at bytteforholdet blev forbedret. Det er ikke godt nok, mener Eurocement.

Også en rådgiver af schweiziske pensionsselskaber, Ethos, har udtrykt tvivl om, hvorvidt aftalen er god for Holcim. Ethos repræsenterer muligvis omkring 4-5 pct. aktiekapitalen.

For at godkende aftalen skal Holcim have opbakning fra to tredjedele af selskabets aktiekapitalen, som skal stemme ja til en kapitalforhøjelse, der er nødvendig for, at aftalen glider igennem.

Hvis fusionen ender med at blive ført ud i livet, vil det skabe verdens største cementselskab med en omsætning på omkring 40 mia. dollar.