Carlsberg vil hente 30 mia. kr. til S&N-opkøb

Bryggerikoncernen Carlsberg gør klar til at hente 30 milliarder kroner i ny kapital i et aktieudbud. Midlerne skal bruges i forbindelse med den planlagte overtagelse af det britiske bryggeri Scottish & Newcastle.

Den danske koncern er gået sammen med konkurrenten Heineken om et planlagt opkøb. Carlsberg har allieret sig med bankerne Danske Bank og Nordea samt rådgiveren Lehmann Brothers for at få hjælp til at finansiere handlen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Den danske koncern er gået sammen med konkurrenten Heineken om et planlagt opkøb. Carlsberg har allieret sig med bankerne Danske Bank og Nordea samt rådgiveren Lehmann Brothers for at få hjælp til at finansiere handlen.

Opkøbsplanerne vakte vrede hos Scottish og Newcastle, da de kom frem i sidste uge. Ifølge Financial Times ventes et bud at ligge på mellem 720 og 750 pence pr. aktie, hvilket vil værdisætte det britiske bryggeri til ca. 76 milliarder kroner.

"Hvad der end sker i den kommende tid, så kan status quo med Carlsberg ikke bevares", siger en kilde tæt på Scottish & Newcastle til avisen.

Det britiske bryggeri truer med at sælge andelen i det østeuropæiske selskab BBH til en konkurrent som for eksempel SAB Miller. Andelen, som Carlsberg er stærkt interesseret i, værdisættes til omkring 44 milliarder kroner. Samtidig håber Scottish & Newcastle, at de to opkøbende selskaber kan løbe ind i problemer med myndighederne i Indien og Kina.

Ifølge Financial Times forventes Carlsberg og Heineken at søge et møde med Scottish & Newcastle en af de nærmeste dage, inden et egentligt bud, der ventes i løbet af de kommende 10 dage.

Hvis opkøbet går igennem, vil Carlsberg få endnu sværere end hidtil ved at skabe værdi for aktionærerne, advarer Økonomisk Ugebrev mandag. Ganske vist bliver et parløb mellem Carlsberg og det britiske bryggeri i sværvægtsklassen.

"Men det bliver også et ægteskab mellem de to bryggerier, som driver de to dårligste bryggeriforretninger," skriver Økonomisk Ugebrev.

Over de seneste to år har både Carlsberg og Scottish & Newcastle kun præcis kunnet kravle op på et afkast, der overgik omkostningerne ved at drive virksomheden. Ugebrevet advarer om, at Carlsberg kan tilegne sig flere problemer end løsninger med et opkøb.

/ritzau/