Carlsberg ud af taberrollen

To gange har Carlsberg tøvet og forpasset chancen for at blive eneejer af det russiske guldæg, Baltic Beverages Holding, BBH. Carlsbergs fjendtlige bud på BBH-medejeren Scottish & Newcastle viser, at det er slut med at tøve. Lykkes overtagelsen, vil BBH bidrage med næsten 40 procent af Carlsbergs samlede omsætning.

Den europæiske ølkrig raser for fuld styrke. Den potentielle gevinst for vinderen er stor. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Dømt ude - og med rette. Det var i årevis Carlsbergs rolle i det konsolideringsspil, der har udviklet sig i tiår efter tiår blandt verdens globale bryggerier.

Men det er fortid. Carlsberg har sammen med Heineken lagt et fjendtligt bud på partneren Scottish & Newcastle, for at overtage det russiske guldæg Baltic Beverages Holding, BBH.

Det russiske ølmarked voksede med seks procent i 2005, ti procent i 2006 og 17 procent de første ni måneder af 2007. BBH har ikke bare fulgt med denne vækst, men har øget sin markedsandel. Samtidig er driftsindtjeningen forbedret fra 20 procent i 2005 til 24 procent i år. Det er noget helt andet end de lave marginaler på de overvejende vigende europæiske markeder, hvor både Carlsberg og S&N ellers hovedsageligt huserer.

Stagnerende omsætning

Det er det, der har udløst Carlsbergs og Heinekens bud på S&N – assisteret af rygter om, at giganten SAB Miller interesserede sig for S&N. Og det er det, der kan begrunde et aktuelt bud, der svarer til driftsindtjeningen de næste 14 år eller omkring 100 mia. kr. inklusive virksomhedens gæld.

BBH er helt central for både Carlsberg og S&N. For begge er det den russiske aktivitet, der skaber vækst i forretningerne. Tager man BBH ud af regnskaberne, er både Carlsbergs og S&Ns omsætning stagnerende.

I Carlsberg udgør det russiske bryggeri knap en fjerdedel af koncernens samlede omsætning på godt 20 mia. kr. i årets første tre kvartaler. Men på driftsresultatet udgør den russiske andel over 40 procent.

Carlsberg vil ikke vente på retten

Lykkes gamblingen, så Carlsberg bliver eneejer af BBH, vil vækstkometen bidrage med næsten 40 procent af Carlsbergs samlede omsætning og ikke mindre end knap 60 procent af indtjeningen.

Ledelsen i S&N har anlagt sag mod Carlsberg, men det danske bryggeri vil ikke vente på en retlig afgørelse, ”men på et tidspunkt hæve buddet og til sidst overtage virksomheden,” siger bryggerianalytiker Andrew Holland fra investeringsbanken Dresdner Kleinwort, og fortsætter:

”Carlsberg har ikke råd til at løbe nogen risiko for at gå glip af handlen, selv om risikoen i forbindelse med retssagen kan vurderes til at være lav.”

Trevor Sterling, aktieanalytiker hos Sanford C. Bernstein, peger på, at selv en positiv afgørelse for S&N i voldgiftsretten reelt ikke er meget værd. Det vil bare få Carlsberg til at hæve buddet, indtil aktionærerne bliver bløde. Og Carlsberg kan gå længere end S&N i kraft af partnerskabet med Heineken, mens S&N trods gentagne annonceringer ikke har kunnet finde en partner.

Læs artiklen om Carlsbergs offensiv i Berlingske Nyhedsmagasin fredag.