Carlsberg i toppen af rødt aktiemarked

De danske aktier tynges fredag morgen af pessimisme fra øst, og det danske eliteindeks ser ikke ud til at nå lukkerekord nummer 41 i 2013 på ugens sidste dag.

Carlsbergs B-aktie stiger 0,8 pct til 569,5 kr. og ligger forrest i C20-indekset Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

20 Cap-indekset ligger til et minus på 0,5 pct. i indeks 653,27 efter få minutters handel.

Investorerne vil i løbet af dagen modtage nøgletal, der kan give et fingerpeg om den økonomiske udvikling i både Europa og USA.

Fra Europa vil det tyske Ifo-indeks for oktober og britiske BNP-tal fra tredje kvartal tiltrække sig opmærksomhed, mens USA vil bidrage med University of Michigans tillidsindeks.

På selskabsfronten vil der være fokus på Novozymes, der har aflagt et regnskab fra tredje kvartal, der har fået en kølig modtagelse af investorerne. Aktien dykker med 2,5 pct. til 215,2 kr.

Novozymes kom ud af tredje kvartal af 2013 med et overskud af primær drift (EBIT) på 755 mio. kr. og et nettoresultat på 568 mio. kr. Ifølge estimater indsamlet blandt 11 analytikere af SME Direkt, var der ventet et EBIT-resultat på 745 mio. kr. og et overskud efter skat på 561 mio. kr.

Novozymes omsætning steg i tredje kvartal 2013 til 2936 mio. kr. fra 2838 mio. kr. i tredje kvartal året før, og overskudsgraden steg til 25,7 pct. fra 25,4 pct.

Til sammenligning var der ifølge SME Direkt ventet en omsætning på 2990 mio. kr. og en driftsmarginal på 24,6 pct.

Novozymes har desuden ændret i forventningerne til 2013. Forventningen til salgsvæksten i kroner er reduceret, og forventningerne til væksten i årets resultat er skåret ned til 7-8 pct. fra 7-9 pct. Ifølge selskabets finansdirektør er ændringen i valutakurserne verden over langt den vigtigste årsag til justeringen.

Carlsberg har desuden foreslået, at Carslbergfondets fundats ændres, så fondet ikke længere skal sidde på 25 pct. af aktiekapitalen i Carlsberg, samt at udbyttepolitikken ændres til mindst 25 pct. af det justerede nettoresultat om to år.

Carlsbergs B-aktie stiger 0,8 pct til 569,5 kr. og ligger forrest i C20-indekset. Ændringerne giver ifølge Sydbanks Morten Imsgard meget god mening, og desuden større handlefrihed for Carlsberg.

G4S har fået hævet sin anbefaling til "neutral" fra "undervægt" hos HSBC, og kursmålet er i samme ombæring løftet til 250 pence fra 205 pence. Aktien stiger 3,3 pct. til 22,9 kr.

Tyske BASF, der er konkurrent til danske Auriga, har desuden fremlagt et regnskab for tredje kvartal, der vidner om vækst.

- Salget voksede i "Agricultural Solutions"-segmentet trods negative valutaeffekter. Volumener og salgspriser var højere i alle indikationer. Som følge af øgede investeringer i forskning- og udvikling, produktion og distribution var EBIT med 172 mio. euro før særlige poster på niveau med det foregående tredje kvartal, skriver BASF om landbrugssegmentet.

Auriga-aktien falder 0,5 pct. til 207 kr.

DSV-konkurrenten schweiziske Panalpina melder om faldende omsætning og et øget overskud i tredje kvartal af 2013, hvor det vandt markedsandele inden for både luftfragt og søfragt.

- Selskabet fortsatte med at vinde markedsandele i både sø- og luftfragt, skriver Panalpina, der øgede sit bruttoresultat med 6 pct. til 403 mio. sfr. efter yderligere vækst i bruttoresultatet i sin logistikdivision.

DSV-aktien ligger stort set uændret til en pris på 158,7 kr.

Brøndby IF har gået kassen igennem og er nået frem til, at selskabet har egenkapital for 195,4 mio. kr. og likvide beholdninger for 92,5 mio. kr.

Fodboldklubben har fredag offentliggjort prospektet til en ny emission, hvor nye aktier tegnes til 2,75 kr. pr. stk. Aktien ligger uændret i 3,13 kr.

Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank og Nordea har alle sammen fået en opadvendt tommelfinger med på vejen fra Alm. Brand Markets, der har hævet anbefalingen af de tre førstnævnte aktier til "køb" og løftet kursmålet for alle fire aktier.

Danske Bank-aktien falder 0,1 pct., Nordea falder 0,2 pct., Jyske Bank ligger uændret og Sydbank falder 0,8 pct.

/ritzau/FINANS