Carlsberg er blevet en folkeaktie

Bryggerigiganten Carlsberg er blevet en folkeaktie i løbet af det seneste år. Hvor der for et år siden blot var omkring 20.000 private Carlsberg-aktionærer, er der nu over 55.000.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Carlsberg-aktien har dog indtil videre været et dyrt bekendtskab for de fleste nye aktionærer.

Carlsberg-aktien er efter et begivenhedsrigt år med rekordopkøbet af britiske Scottish & Newcastle og Danmarkshistoriens største kapitaludvidelse blevet en regulær folkeaktie. Antallet af private Carlsberg-aktionærer er næsten tredoblet på blot et år og har nu rundet 55.000 private aktionærer.

Carlsbergs internationale pressechef, Jens Peter Skaarup, mener, at opkøbet af Scottish & Newcastle kan være med til at forklare, hvorfor så mange nye aktionærer har kastet sig over Carlsberg-aktien.

”Det er jo oplagt, at mange er blevet grebet af opkøbet, der har gjort Carlsberg til verdens hurtigst voksende globale bryggeri. Carlsberg har været utrolig meget i vælten det seneste år, og vi er blevet bedre til at fortælle om vækstperspektiverne. Det har formentlig fået flere privatpersoner til at købe Carlsberg-aktier,” siger Jens Peter Skaarup.

Carlsberg har formentlig også fået mange nye aktionærer i forbindelse med bryggerikoncernens gigantiske aktieemission i maj/juni sidste år, der bragte over 30 mia. kr. i kassen.

Dårlig forretning

De mange nye aktionærer har dog indtil videre ikke gjort en god forretning, da Carlsberg-aktien styrtdykkede i løbet af efteråret. Det seneste år er Carlsberg-aktien faldet med 56 procent, og efter afslutningen af kapitaludvidelsen ligger kursfaldet på over 60 procent. Jens Peter Skaarup glæder sig dog over, at de private aktionærer holder fast i aktien.

”Når de private aktionærer har købt aktien og bliver inde, kan det være det fordi, at de tror på det langsigtede potentiale. De private aktionærer straffer ikke Carlsberg for udefrakommende faktorer som finanskrisen, der har fået kursen til at falde,” siger Jens Peter Skaarup.

Carlsbergs aktiekurs er dog faldet mere end markedet som helhed, og aktiefaldet dels usikkerhed omkring væksten på russiske marked, der er Carlsbergs absolut vigtigste marked og dels finanskrisen og de generelle kursfald på aktiemarkederne. Samtidig er ølsalget faldende på flere vesteuropæiske kernemarkeder.

Selv om Carlsberg-aktien er det seneste år er blevet populær blandt privatpersoner, er der dog stadig et stykke op til de absolut mest populære danske folkeaktier som f.eks. Vestas-aktien. Vestas, der dog også er en mange internationale aktionærer, havde således ved udgangen af 2008 over 112.000 navnenoterede aktionærer.