Carlsberg-analytiker: Nøglen til vækst er i Kina

Carlsberg kunne ikke have gjort det meget anderledes i Rusland, siger Sydbanks Morten Imsgard om bryggerikoncernens skuffende halvårsregnskab.

Fold sammen
Læs mere
Foto: Dorthe Ørsig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Carlsbergs resultat er skuffende, men når man ser på den del af koncernen, som ligger uden for Rusland, ser tingene fornuftige ud.

Det konkluderer en af de aktieanalytikere, der følger Carlsberg tæt, nemlig Sydbanks Morten Imsgard. Han mener, at nøglen til koncernens vækst nu først og fremmest ligger i Kina.

"I Nord- og Vesteuropa ser det bestemt fornuftigt ud. Her formår Carlsberg hæve priserne og styre forbrugerne i retning af de lidt dyrere øl, så man har vækst på stagnerende markeder," siger han."Men Asien er også positiv læsning i regnskabet. Også på det kinesiske marked formår man at styre forburgerne over mod de lidt dyrere mærker. Det er, som jeg ser det, nøglen et til virkelig stort væksteventyr i Kina, at man lige så stille får vænnet de kinesiske forbrugere til, at der er mere end én prisklasse på øl. Denne modning af markedet er en fælles opgave for bryggerisektoren, og den kan virkelig lukke op for et stort vækstpotentiale for Carlsberg."

Den organiske vækst - altså vækst fraregnet vækst, der skyldes tilkøb af nye virksomheder - i den solgte ølmængde har været på ti procent i Asien mod fire procent for koncernen som helhed.Med hensyn til Rusland mener Morten Imsgard ikke, at Carlsberg kunne have gjort det så meget anderledes; koncernen har ikke efter hans mening begået nogen strategisk fejl ved langsomt at vælte den enorme ølskat over på forbrugerne.

"Heineken, som er en mindre aktør på det russiske marked,. gik bare ud og hævede priserne fuldt ud, og det fik de alvorlige smæk for. Hvorimod Carlsberg har gradvist flyttet priserne ud til forbrugerne, og det mener jeg er den rigtige måde at gribe det an på."