Cairn har fundet gas i Grønland

Det brítiske olieselskab, Cairn Energy, bekræfter nu, at det har gjort et fund ved Vestgrønland. Men ikke hvor stort.

Foto: KIRSTEN PETERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

AASIAAT. Selskabet siger i en meddelelse til fondsbørsen i London, at der er fundet gas i den første af fire grønlandske olie- og gasboringer nord for polarcirklen. Af meddelelsen fremgår dog ikke, hvor stort gasfundet er.

Selskabet siger, at der er indikationer af, at der kan være yderligere ressourcer i området. Samtidig er Cairns ledelse med den tidligere rugbyspiller, koncernchef Bill Gammell i spidsen, optimistisk omkring selskabets store efterforskningsprogram i Baffin Bugten.

Siden begyndelsen af juli har har Cairn haft et boreskib og en borerig liggende for at bore. Offshore anlæggene færdiggøre i disse dage de to første boringer, inden selskabet fortsætter med de to næste boringe, der skal være afsluttet inden udgangen af september.

Aktieanalytikere anser efterforskning i Grønland som ekstremt vigtig for olieselskabets fremtid,, efter at Cairn Energy Ltd. har besluttet at sælge en masse aktier i Cairn India Ltd.til mineselskabet Vedanta Resourceor cirka 50 milliarder kr. Hovedparten af profitten udbetalt til aktionærerne, resten går til bl.a. grønlandsk olieefterforskning. Cairn mål er at bruge i alt seks miliarder kr. til formålet, dvs. tre milliarder kr. mere, end der ved udgangen af 2010 vil være brugt.

Miljøorganisationer som Greenpeace og Verdensnaturfonden protesterer mod boringerne. Og Greenpeace, som har sit største aktionsskibe Esperanza liggende 1.000 meter fra boreriggen Stena Don, kræver øjeblikkeligt borestop. Den danske flådes inspektionsskib Vædderen, assisteret af en båd fra politiet i Grønland, overvåger, at Greenpeace ikke begår ulovligheder og rykker tættere på boreriggen end maksimalt 500 meter. Inden for denne sikkerhedszone må andre skibe ikke komme.