C20's rekordstime brudt

Efter stigninger på årets første otte handelsdage og fire lukkerekorder i træk til det danske C20-indeks fik stimen en ende i mandagens handel.

Efter stigninger på årets første otte handelsdage og fire lukkerekorder i træk til det danske C20-indeks fik stimen en ende i mandagens handel. Her lukkede eliteindekset med et fald på 0,3 pct. i 522,10, men det betyder ikke nødvendigvis, at investorernes optimisme er forsvundet, vurderer Ole Kjær Jensen, afdelingsleder hos Sydbank.

- Efter en periode med så mange stigninger, skal der komme en dag med tilbagefald. Det er ikke et udtryk for, at optimismen er slut. Overordnet set er vi stadig optimister, siger han til Ritzau Finans og fortsætter:

 Vi afventer med spænding regnskaber fra USA senere på ugen fra blandt andre nogle af de store banker. Derfor ser vi et lidt afventende marked på en mandag, der lige skal overstås. 

På selskabssiden løb vindmølleproducenten Vestas atter med de fleste overskrifter efter et aktionærkrav om granskning af en række forhold i selskabet. Det belgiske konsulenthus Deminor, der selv ejer én Vestas-aktie, har fremsat forslag om en granskning af Vestas og forløbet, da det ændrede regnskabspraksis i 2010. Deminor repræsenterer en række investorer, der mener, at Vestas vildledte børsmarkedet i 2010 og derved påførte aktionærerne tab.

Ud over ændringen af regnskabspraksis ønsker Deminor en undersøgelse affinansdirektør Henrik Nørremarks og chef for investor relations Peter Wenzel Kruses respektive fratrædener. Vestas' bestyrelse erkender, at det er enhver aktionærs ret at kræve en granskning, men bestyrelsen anbefaler dog samtidig - ikke overraskende - aktionærerne at stemme nej til forslaget. En så gennemgående undersøgelse vil nemlig koste en masse ressourcer, fortæller Vestas til Ritzau Finans.

Forslaget alene er dog et klart udtryk for den tillidskrise, som den danske vindmølleproducent befinder sig i, lyder meldingen fra Sydbank.

- Kritikken er krads og omhandler utroligt mange ting om Vestas siden 2010. Det er en perlerække af kritikpunkter om forhaling af oplysninger, forkerte oplysninger, mangelfuld information og overoptimisme. Dokumentet afspejler en grundlæggende mistillid til ledelsen og viser, hvor lidt tillid Deminor har til ledelsen, siger Jacob Pedersen, Vestas-analytiker i banken, til Ritzau Finans og fortsætter:

 - Det udtrykker så dyb en mistillid til alt, der kommer fra Vestas, at det ikke er underligt, at man kun har én aktie i selskabet.

Vestas-aktien, der ellers har haft et godt 2013 hidtil, blev klar bundprop i C20-indekset mandag med et fald på 9,1 pct. til 37,95 kr.

Chr. Hansen endte omvendt helt i toppen af eliteindekset med en stigning på 1,8 pct. til 185,50 kr., efter at Carnegie har løftet sin anbefaling af aktien til "køb" fra tidligere "hold." Chr. Hansen leverer regnskab for første kvartal af regnskabsåret 2012/13 onsdag morgen.

William Demant Holding, der ventes at præsentere sin nye høreapparatfamilie i højprissegmentet i denne måned, har ligeledes fået et skub i den rigtige retning fra analytikerfronten. Storbanken HSBC har løftet sin anbefaling af WDH-aktientil "neutral" fra tidligere "undervægt," men det var ikke nok til at sikre en stigning i mandagens handel, hvor aktien faldt med 0,3 pct. til 488,20 kr. 

Også G4S har fået løftet sin anbefaling - her til "outperform" fra "neutral" af schweiziske Credit Suisse - og det medførte en stigning på 1,2 pct. til 24,22 kr. til vagt- og sikkerhedsselskabet. G4S oplyste desuden til Ritzau Finans, at selskabet forventer en snarlig afklaring på forligsforhandlingerne med OL-arrangøren, LOCOG, inden for en overskuelig fremtid. Forhandlingerne kører dog endnu.

Forsikringsselskabet Topdanmark har modsat fået sænket sin anbefaling til"undervægt" fra "neutral" af britiske Barclays. Topdanmark faldt 1,1 pct. til 1226 kr. FLSmidth sluttede 1,9 pct. lavere i 340,40 kr. Selskabet har solgt ikke-kerneaktiviteter fra i australske Ludowici, som blev overtaget sidste år, og JPMorgan har sænket sit kursmål for aktien til 390 kr. fra tidligere 448 kr, men fastholdt anbefalingen "overvægt."

Fredag tog fodboldklubben Brøndby IF's ledelse et skridt mod en økonomisk redning af klubben med indgåelse af en aftale med klubbens spillere om at flytterundt på lønudbetalingen, så spillerne får udbetalt 25 pct. i januar mod at få 175 pct. til april. Til den tid håber Brøndby at have gennemført en kapitalforhøjelse, så økonomien ser bedre ud. Søndag har Brøndby og Spillerforeningen så indledt forhandlinger om en løsning i den såkaldte feriepengesag.

- Vi er i en positiv dialog, og vi fortsætter forhandlingerne de næste dage, sagde Brøndby-direktør Tommy Håkansson til Ritzau efter søndagens møde med Spillerforeningens direktør, Mads Øland. Investorerne var dog fortsat skeptiske mandag, og Brøndby-aktien falder med 3 pct. til 12,90 kr.