C20 trodsede positive takter

Aktierne på fondsbørsen i København gik imod strømmen og lukkede med fald, mens de tre største europæiske fondsbørser lå i omegnen af 0,6-1,3 pct. højere.

Læs mere
Fold sammen
Det var en blandet udvikling hos aktierne i C20-indekset, men Mærsk, Carlsberg og Novo Nordisk tyngede, og C20 lukkede 0,51 pct. lavere i 280,90.

"Vi har set en positiv udvikling på aktiemarkederne bortset fra i Danmark. Den udenlandske stemning er understøttet af Alcoas regnskab, JC Pennys opjustering samt positive ugentlige arbejdsløshedstal," udtalte seniorrådgiver Nils Lundsby fra Nordea til RB-Børsen.

A.P. Møller-Mærsk faldt 2,1 pct. til kurs 28.100. Tysklands største containerrederi Hapag Lloyd er i kapitalmangel, og mangler ifølge Bloomberg News, der citerede kilder tæt på situationen 1,75 mia. euro. Hapag Lloyd har tidligere meldt om kortere arbejdstider for medarbejderne for at modvirke den pressede bundlinje.

Carlsberg lukkede 1,1 pct. lavere i kurs 325. Den danske bryggerigigant fik negativt nyt fra det russiske marked, hvor afgiften på spiritus vil blive hævet med 30 pct. og med 18 pct. på øl. Det skrev avisen Kommersant ifølge Bloomberg News. Det vil ramme Carlsberg, der har en markedsandel på ølmarkedet i underkanten af 40 pct. Yderligere sænkede konkurrenten Sabmiller sine vækstmål for volumensalget i Europa til 2-4 pct. i årene frem til 2013. Konsensusforventningerne lyder på en vækst på 4-6 pct.

"Carlsberg er presset af meldingen fra Sabmiller og udsigten til øgede russiske afgifter, Mærsk er trykket af meldingen fra Hapag Lloyd, som skal hente nye penge, mens Lundbeck oplever profithjemtagning," vurderede Nils Lundsby fra Nordea.

NKT steg på opkøbsiver
NKT steg 1,7 pct. til 178,5. NKT's franske konkurrent, kabelproducenten Nexans, venter, at omsætningen på sammenlignelig basis i andet kvartal vil falde 15 pct., hvilket er lidt mere end faldet på 14,6 pct. i 1. kvartal. Det udtalte koncernchef Frederic Vicent på en pressekonference, hvor Strategic Investment Fund blev præsenteret som ny storaktionær med en aktiepost på 5 pct.

NKT vil bruge op mod 2 mia. kr. på opkøb, men endnu er det rigtige tidspunkt ikke kommet, og opkøbene skal helst gennemføres, inden den økonomiske afmatning er overstået og igen sender priserne på virksomheder op. Derfor tyder det på, at

NKT står foran store opkøb i 2010 eller 2011. Koncernchef Thomas Hofman-Bang ser størst mulighed for opkøb til Nilfisk-enheden, mens NKT Cables har større chance for at blive opkøbt af de større spillere i branchen. Det udtalte koncernchefen til Dagbladet Børsen.

FLSmidth steg 1,1 pct. til kurs 182,8 efter at have modtaget en indisk ordre på 220 mio. kr. fra Utkal Alumina International Limited. Ordrerne omfatter projektering, ingeniørarbejde, leverance, montage og opstart.

FLSmidth venter, at ordren vil bidrage positivt til selskabets indtjening, indtil den er afviklet ved udgangen af 2010.

Vestas stod for dagens største C20-fremgang og lukkede 3,1 pct. højere i 371. Texas-oliemilliardæren T. Boone Pickens meddelte til Bloomberg, at verdens største vindmøllepark er udskudt og ikke aflyst, som Wall Street Journal tidligere har skrevet. Projektet til 10 milliarder dollar er udskudt til 2013 grundet vanskelige finansieringsforhold.

RB-Børsen