C20 presset af Mærsk og Vestas

C20-indekset lukkede onsdag med et fald på 0,4 pct. til 299,75 efter en uensartet udvikling hos de enkelte aktier. A.P. Møller - Mærsk og Vestas tyngede i det samlede regnskab for eliteindekset, mens Danske Bank trak i den modsatte retning.

Læs mere
Fold sammen
- Det skabte lidt usikkerhed med to svage regnskaber fra amerikanske Morgan Stanley og Wells Fargo, men alligevel fik flere andre gode regnskaber trukket de udenlandske markeder lidt op igen, hvilket er et positivt tegn. I takt med at de gode regnskaber ruller ind bliver overlæggeren hævet, og på et tidspunkt vil vi se konsolidering, vurderede seniorrådgiver Kim Saugsted fra Nordea.

Novo Nordisk lukkede med en fremgang på 1,0 pct. til kurs 301, efter at der var nyt fra amerikanske konkurrenter. Medicinalkoncernen Eli Lilly hævede indtjeningsforventningerne til 2009, men fastholdt omsætningsprognosen. Eli Lillys Humalog og Humulin til diabetesbehandling henholdsvis steg 10 pct. til 477,5 mio. dollar og faldt 8 pct. til 248,1 mio. dollar. Humalog konkurrerer med NovoRapid, mens Humulin er den traditionelle insulinbehandling. Salget af Byetta steg 6 pct. til 205,7 mio. dollar.

Natten til onsdag var Amylin, som samarbejder med Eli Lilly om Byetta, regnskabsaktuel. Byetta er konkurrent til Novos liraglutide, som markedsføres med navnet Victoza. Amylins koncernchef Daniel Bradbury venter, at Byetta Lar (næste generation) vil blive godkendt i 1. kvartal 2010 af de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA. Koncernen pointerede, at teamet er i "fuldt pre-launch mode" til Byetta Lar.

Carlsberg endte 0,6 pct. højere i kurs 353,5, efter at Carlsberg fik roser fra finanshuset Exane BNP Paribas. Det franske finanshus hævede sin anbefaling på den europæiske bryggerisektor til "Outperform" fra "Neutral", hvilket skyldes udsigten til tocifret indtjeningsvækstrater i 2010-2011. Carlsberg fremhæves som særlig attraktiv af finanshuset, og Carlsberg nævnes som "Key buy" i sektoren.

Bryggerisektoren vil fra 2010 nyde godt af billigere råvareomkostninger lige fra aluminium til byg. Exane-analytiker Nikolaas Faes pointerer, at intet andet bryggeri, som finanshuset dækker, gør mere for effektiviseringer end Carlsberg.

Vestas tabte 3,4 pct. til kurs 373. Finanshuset UBS har givet Vestas en kortsigtet salgsanbefaling, UBS venter en nedjustering fra Vestas grundet manglende ordrer.A.P. Møller - Mærsk lå også i den tunge ende med et fald på 2,9 pct. til kurs 30.700.

Danske Bank fortsatte sin fremmarch og endte 4,0 pct. højere i kurs 103, mens Nordea lukkede 1,4 pct. lavere i kurs 43,7.

Auriga, som faldt 1,6 pct. til kurs 95,5, har været samtaleemne det seneste dage grundet BBC's dækning af græshoppeplagen i det sydlige Rusland, men der ser alligevel ikke ud til at være de store indtjeningsmuligheder for Auriga fra denne front. Aurigas hentede i 2004 store dele af indtjeningen fra bekæmpelsen af græshoppeplagen i Afrika og snudebiller i Sydamerika.

- Der er nogle græshopper i et begrænset område i det sydlige Rusland, men umiddelbart vil jeg ikke vurdere, at det har nogen særlig betydning, sagde underdirektør Jens Ole Jensen til RB-Børsen.

RB-Børsen