C20 lukker ugen i plus

Det danske C20-indeks sluttede dagen i plus på en dag, hvor fokus var rettet mod banksektoren i USA.

Foto: Scanpix
C20-indekset lukkede 1,7 pct. højere i 259,31 efter en begivenhedsrig fredag på de udenlandske markeder med banksektoren i fokus. Bank of America fik lovning på statsstøtte og senere aflagde storbanken regnskab sammen med kollegaen Citigroup. A.P. Møller - Mærsk lukkede ugen med en stærk stigning.

Regnskaberne fra Citigroup og Bank of America viste rystende tab, men statsstøtte til Bank of America gav investorerne tillid til fremtiden, hvilket understøttede banksektoren.

Danske Bank endte 3,7 pct. lavere i kurs 58,3, mens Nordea steg 0,3 pct. til kurs 32,9. Danske Bank fik ekstra opmærksomhed med sine irske aktiviteter. Anglo Irish Bank blev nationaliseret for at forhindre et kollaps af den tredjestørste bank i Irland.

Stærke APM
A.P. Møller - Mærsk lukkede ugen stærkt af med en stigning på 4 pct. til kurs 28.900. Den tyske rejsekoncern TUI fik kurssmæk på 10 pct., da der er spekulationer om, at frasalget af HapagLloyd, som er en APM-konkurrent, vil falde på gulvet. Ifølge spekulationerne kan køberen, den tyske investorgruppe, ikke få finansieringen på plads hos Royal Bank of Scotland.

Transportselskabet DSV lukkede med den største fremgang i C20-indekset med en stigning på 8,1 pct. til kurs 59,8. Fionia Bank anbefalede fredag at købe op i aktien, mens kursmålet blev sat til et kurspotentiale på 35 pct. på tolv måneders sigt.

Vestas megaordre
Vestas endte 3,3 pct. højere i kurs 310 efter store udsving. I den sene handel annoncerede Vestas en gigantordre på 201 MW i Rumænien. Der skal leveres 67 vindmøller af hver 3 MW i 2009 og 2010. Ordren får ikke indflydelse på forventningerne til 2009. Møllerne skal leveres til to projekter i Constanta-regionen i Rumænien, og værdien på ordren er i milliardklassen målt i danske kroner.

Vestas skal også levere møller til en 300 MW stor vindkraftpark i Kenya ifølge Reuters. Informationsdirektør Chris Staubo hos Turkana Wind Powers oplyser, at energiproduktionen vil begynde i juni 2011. Tro mod firmaets politik vil Vestas-topchef Ditlev Engel ikke kommentere ordren, da den ikke er blandt de faste og ubetingede ordrer. Derudover var Vestas-aktien for en kort periode ramt efter meldinger om en svindel sag i Spanien. Svindelsagen ligger på 12 mio. euro, hvilket dog kun er en dråbe i havet for Vestas med en årlig omsætning på 5 mia. euro.

Novo Nordisk lukkede fredag 1,7 pct. højere i kurs 298,5. Novo Nordisk har indgået endnu en udviklings- og licensaftale med det irske biotekselskab Merrion. Samtidig investerer Novo Nordisk i en aktiepost i Merrion på 300.000 aktier til 3 euro stykket.ALK Abello lukkede 1,3 pct. højere i kurs 550. Torsdag efter fondsbørsens lukketid kom der regnskab fra den franske konkurrent Stallergenes, som viste en vækst på 16 pct. i 2008, hvilket var på linje med analytikernes estimater. Til gengæld skuffede estimatet fra den franske koncern, der blot ser en vækst på 8-10 pct. i indeværende år.

SAS endte med en stigning på 2,8 pct. til kurs 32,7. Kabinepersonalet i SAS er gået med til en lønnedgang på 3,5 procent.

Glunz & Jensen lukkede 19,4 pct. højere i kurs 24 trods en nedjustering af omsætnings- og indtjeningsprognoserne. Det lille grafiske selskab er ramt af de hårde økonomiske forhold, og driftsindtjeningen (EBITA) ventes at ligge på 0-5 mio. kr. mod tidligere ventet 5-10 mio. kr. Produktionen i Danmark lukkes ned og flyttes delvist til Slovakiet.

RB-Børsen