C20-indeks lukker i rekordniveau

De danske aktier i eliteindekset C20 lukkede tirsdag i det højeste niveau nogensinde.

Foto: Brian Bergmann
På trods af at ordet "krise" stadig er på mange europæeres læber, er der ikke meget krisesnak over det danske aktiemarked. Det er tirsdag blevet tydeligt, idet det toneangivende aktieindeks på Københavns Fondsbørs, C20, er lukket i det højeste niveau nogensinde.

Med kursen 517,98 har indekset aldrig lukket højere  - end ikke i 2007, da der var fuld damp under de økonomiske kedler, og begrebet "finanskrise" kun var noget, man hviskede om i krogene.

Den 11. oktober 2007 lukkede C20 i 517,67 - den kurs blev altså overgået i dag, tirsdag. Før man rækker armene i vejret og kapper halsen af champagneflasken, bør man nok skele til andre indikatorer på aktiemarkedet. C20-indekset er i dag nemlig svært påvirket af Novo Nordisk, hvis tyngde i indekset har skævvredet det med selskabets non-stop-stigninger.

Ser man på det brede danske aktiemarked, og lader man ikke nogen selskaber fylde mere en fem procent i beregningerne, er de danske aktier stadig 25 procent under 2007-niveauet.

Dagens stigning på C20-indekset udgjorde 0,8 procent, og dermed fortsætter aktierne den kurs, de har fulgt i det nye år, der har budt på pæne stigninger. Højdespringerne blev smykkekoncernen Pandora, Danske Bank og insulinproducenten Novo Nordisk. De steg henholdsvis 5, 1,6 og 1,48 procent.

Bundskraberne blev vindmølleproducenten Vestas, FLSmidth og A. P. Møller - Mærsks B-aktie. De faldt med henholdsvis 3,3 1,2 og 1,1 procent.