C20 finder alligevel fremdrift

De danske aktier stiger over en bred kam fredag på trods af, at futuresmarkedet før start indikerede en flad start.

Vestas og Danske Bank tager teten, mens enzymkongerne Novozymes og Chr. Hansen Holding ligger bagerst i feltet.

Det toneangivende C20 Cap-indeks stiger med 0,5 pct. til indeks 655,98 fredag morgen, hvilket svarer nogenlunde til udviklingen i resten af Europa.

I toppen af indekset ligger Vestas, der stiger med 1,3 pct. til 154,60 kr. uden selskabsspecifikke nyheder. Danske Bank stiger 1,1 pct. til 123,30 kr. efter den internationale storbank HSBC har opjusteret sin anbefaling af aktien til "overvægt" fra tidligere "neutral".

Ligeledes frem går det for A.P. Møller - Mærsk på trods af, at spotraterne mellem Asien og Europa igen faldt i denne uge. Siden den markante prisstigning, der blev gennemført i starten af november og sendte spotraterne fra Asien til Europa op på 1423 dollar per teu, er raterne faldet hastigt tilbage.

Spotraterne for containerfragt var fortsat under pres i denne uge, hvor Shanghai Containerized Freight Index faldt med 4,6 pct. Det fremgår af data fra Shanghai Shipping Exchange. Samtidig med indeksdykket faldt raterne mellem Asien og Europa med 135 dollar per tyvefodscontainer (teu) til 1078 dollar i denne uge, skriver nyhedsbureauet Reuters. Det svarer til et fald på 11,1 pct.

A.P. Møller - Mærsks B-aktie stiger 0,7 pct. til 55.500 kr.

TDC klarer en stigning på 0,4 pct. til 48,24 kr. på trods at, at Telenor har genvundet kontrakten med staten om leverance af mobil- og fastnettelefoni samt mobilt bredbånd.

Dermed har Telenor genvundet aftalen, der løber i tre år med potentiale for yderligere et ekstra år. Aftalen er samtidig udvidet med 10.000 nye adgange til mobilt bredbånd.

Erhvervsmarkedet for telefoni i Danmark har været præget af skarp priskonkurrence de seneste år, hvilket har presset TDC's indtjening i Erhvervsdivisionen.

Aktionærerne i Royal Unibrew, der torsdag kunne notere sig en værdistigning på 7 pct. på deres aktier i bryggeriet, sætter sig lidt med 0,1 pct. til 742 kr. Nordea har hævet sit kursmål på aktien til 785 kr. fra tidligere 760 kr. I samme moment har SEB dog sænket sin anbefaling til "hold" fra "køb". Også Nordea har en neutral anbefaling.

Torsdag morgen leverede Royal Unibrew et regnskab for tredje kvartal, der viste en omsætning på 1263 mio. kr. og et driftsoverskud på 224 mio. kr. Begge tal klart over forventningerne i markedet ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans.

Rockwool bliver belønnet for sit regnskab for tredje kvartal fredag, idet SEB har hævet sit kursmål til 915 kr. Aktien stiger 0,4 pct. til 746,00 kr.

Bavarian Nordic kan notere sig en god nyhed fra Canada, hvor sundhedsmyndighederne har godkendt koppevaccinen Imvamune til nødsituationer.

- Den canadiske godkendelse af Imvamune er en fortsættelse af vores gode samarbejder med regeringer om deres biologiske beredskab. Vi har samarbejdet med den amerikanske regering omkring udviklingen af vores koppevaccine i mere end 10 år, og er tilfredse med, at Canada nu også drager nytte af dette succesfulde samarbejde, udtaler Anders Hedegaard, administrerende direktør Bavarian Nordic.

Det sender aktien op med 1,4 pct. til 75 kr.

Blandt de mere perifære selskaber må aktionærer i SAS fredag morgen forholde sig til, at det skandinaviske flyselskab og American Airlines har opsagt deres prissamarbejde.

- Som vi har fået forklaret det, er det en kommerciel beslutning. Det har ikke noget med sammenlægningen af American Airlines og US Airways at gøre. Tilsyneladende ønsker man at knytte tættere bånd til selskaberne i egen alliance. Det samme oplever vi i Star Alliance, siger pressechef Trine Kromann-Mikkelsen fra SAS i Danmark til Check-in.dk

SAS stiger 2,0 pct. til 15,20 kr.

Fredagens eneste regnskab kommer fra A&O Johansen, der i første halvår fik et resultat på 55,2 mio. kr. Selskabet skal dermed have løbeskoene på, da man har lovet markedet et resultat før skat for hele året på 125 mio. kr.

/ritzau/FINANS