C20 falder: Aktionærer hiver gevinsten hjem

En negativ stemning har overtaget på de tre store europæiske fondsbørser, og de danske aktier går ikke ram forbi, hvor C20-indekset over middag ligger 0,8 pct. lavere i 278,19.

Tørlastrederiet D/S Norden ligger med største fald i C20-regi, mens finansaktierne går mod strømmen.

"Der er en sur stemning på markedet, men det skyldes gevinsthjemtagning efter de seneste dages solide stigninger. Tendensen ses tydeligt hos A.P. Møller - Mærsk og Carlsberg. De finansielle aktier går mod strømmen," siger chefrådgiver Claus Paaske Larsen fra Nordea til RB-Børsen.

A. P. Møller - Mærsk falder 3,3 pct. til 32.600, efter at de seneste dage har givet solide stigninger til rederi-aktien. A.P. Møller - Mærsk opdeler sit hovedkontor i to enheder - et såkaldt Corporate Centre og servicefunktioner.

"Omstruktureringen betyder ændringer af en række aktiviteter og nogle vil ophøre. Samlet set indebærer det en reduktion af antallet af medarbejdere i Gruppens hovedkvarter, hvis 830 stillinger forventes at blive reduceret med ca. 100," oplyser A.P. Møller-Mærsk.

Topdanmark stiger
Forsikringskoncernen Topdanmark stiger 3,1 pct. til kurs 767, mens konkurrenten Trygvesta stiger 0,6 pct. til kurs 363. Hos bankerne ligger Sydbank fremme med en stigning på 3,3 pct. til kurs 77,3, mens Danske Bank stiger 2,7 pct. til kurs 58.

Rederiaktierne havde en god tirsdag, men de trækkes lavere onsdag, og her ligger tørlastrederiet D/S Norden med største fald på 4,4 pct. til 204,5. Produkttankrederiet D/S Torm falder 2,8 pct. til kurs 69.

Genmab i fremdrift
Genmab stiger 1,4 pct. til kurs 215,5 efter tirsdagens kurssmæk på knap 8 pct. I tirsdagens handel var biotekaktien ramt af nyt om test af zalutumumab mod hoved- og halskræft. Onsdag morgen løftes aktien af en positiv outperform-anbefaling fra Credit Suisse, som har indledt sin dækning af Genmab-aktien med et kursmål på 370 kr.

Credit Suisse vurderer, at en strategisk opkøber af Genmab kan byde på op til 435 kr. pr. aktie. Den britiske medicinalkoncern Glaxosmithkline er storaktionær i Genmab-aktien.

DSV falder 1,5 pct. til kurs 66,5. Jyske Bank opjusterer anbefalingen af DSV fra "reducer" til "akkumuler". Kursmålet sættes til 75 kr. Det skriver analytiker Karsten Sloth i en kommentar.

"På trods af udfordringerne som følge af den økonomiske afmatning vil DSV fortsat øge driftsindtjeningen de næste par år. Stigende markedsandele vil afbøde en del af vækstnedgangen som følge af lavkonjunkturen, men især forbedret overskudsgrad i det tilkøbte ABX logistics vil være en væsentlig bidragsyder til den højere driftsindtjening," skriver han.

Carlsberg ligger 3,2 pct. lavere i kurs 206,8 efter de seneste tre dages markante stigninger. Jyllands-Posten skriver, at Carlsberg er gået sammen med pub-selskabet County Estate om at tilbyde en række engelske pubber muligheden for at servere mad, hvilket skal afhjælpe effekten fra det øgede pres i afmatningen på de britiske pubber.

SAS stiger 2,2 pct. til kurs 31,9. Flysektoren ser mod lavprisselskabet Air Berlin, som onsdag morgen har fremlagt trafiktal for december. Air Berlins passagertal er faldet 5,4 pct. til 1,8 mio., mens yielden er steget til 5,35 euro fra 4,55 euro.

Kapacitetsudnyttelsen er forbedret til 72,3 pct. fra 71,5 pct. Air Berlin meddelte tirsdag, at selskabet har indgået en kontrakt med den danske økonomistyrelse om ansattes flyvninger fra København til Berlin og Düsseldorf.

Sjælsø dykker
Sjælsø Gruppen ligger 5,6 pct. lavere i kurs 22,1. Ejendomsudviklingsselskabets storaktionær SG Nord Holding er teknisk insolvent. Det skriver dagbladet Børsen.

Den finansielle stabilitet hos Sjælsøs storaktionær, som sidder med 30 pct. af aktierne, er rystet efter aktiekurstab i 2008 på knap 1 mia. kr. Det ventes at skabe usikkerhed om storudsalg og dermed presse Sjælsø-aktien i onsdagens indledende handel.

RB-Børsen