C20 får stærkt comeback trods Mærsk-skuffelse

Der er tiltrængt comeback til det danske eliteindeks C20 Cap, som stiger hele 4,6 pct. tirsdag formiddag efter to dages voldsomme fald.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er særdeles mange informationer, som investorerne skal tage stilling til onsdag, hvor der blandt andet er årsregnskaber på menuen fra C20-kæmperne A.P. Møller-Mærsk, DSV og Carlsberg.

Der er samtidig tiltrængt comeback til eliteindekset C20 Cap, som stiger hele 4,6 pct. til 923,93 efter fald på 5,4 pct. mandag og 2,4 pct. tirsdag. Således ligger indekset foreløbigt til den største endagsstigning, siden indekset blev skabt i november 2011.

»De fald, vi så mandag og tirsdag, er nu vendt rundt. Det er risikoaversion og nervøsitet - måske ligefrem frygt - der driver markederne. Og at tidevandet nu er vendt viser, at de finansielle markeder i høj grad er drevet af psykologi frem for reelle nyheder«, siger Otto Friedrichsen, aktiestrateg i Formuepleje, til Ritzau Finans.

De største overskrifter blandt selskaberne tilfalder Mærsk, hvis regnskab for fjerde kvartal skuffede markedet. Regnskabet viste tydeligt, at konglomeratet har været udfordret af den lave oliepris og de pressede fragtrater. Det medførte i kvartalet et overraskende stort fald i omsætningen og en milliardnedskrivning i Maersk Oil.

Nettoresultatet før minoriteter endte på et underskud på 2,5 mia. dollar, mens der ifølge Ritzau Estimates var ventet et overskud på 0,2 mia. dollar.

Mærsks B-aktie var en overgang nede med næsten 10 pct., men ved middagstid er faldet begrænset til 2,3 pct. til 7980 kr. De to Mærsk-aktier er således de eneste med negativt fortegn i C20 Cap.

Eliteindekset toppes imidlertid af transportkoncernen DSV, der leverede kvartalstal i nogenlunde overensstemmelse med det forventede. Omsætningen landede på 12,6 mia. kr. mod Ritzau Estimates' forventninger om et toplinjeresultat på 13,1 mia. kr., mens driftsoverskuddet på 749 mio. kr. var som ventet.

Til gengæld er forventningerne til 2016 ifølge Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, højere end ventet, om end regnestykket er kompliceret, da der skal tages højde for synergier fra opkøbet af UTI Worldwide.

Alt i alt er investorerne tilsyneladende tilfredse, da aktien ved middagstid ligger i plus med hele 8,3 pct. til 249,80 kr.

Store kursstigninger tilfalder også regnskabsaktuelle Carlsberg, der i fjerde kvartal af 2015 leverede et overskud på den primære drift (EBIT) før særlige poster på 1409 mio. kr. mod ventet 1383 mio. kr. Resultaterne blev opnået på baggrund af en omsætning, der for kvartalet blev 14.656 mio.kr. mod en forventning på 14.359 mio. kr.

Ifølge Morten Imsgard, senioranalytiker i Sydbank, var regnskabet nogenlunde på linje med det ventede, mens 2016-forventningerne var en smule lavere end estimeret. Carlsberg venter i 2016 en "lav éncifret organisk vækst" i driftsindtjeningen (EBIT) i 2016.

Bryggeriaktien stiger 4,6 pct. til 572,50 kr.

Lige uden for C20 Cap gør medicinalselskabet Lundbeck sig opmærksom med et regnskab for fjerde kvartal af 2015, der viser, at salget af nøgleprodukter kører på skinner.

Produktkategorien, der blandt andet omfatter det nye antidepressiv Brintellix samt det nylancerede skizonfrenimiddel Rexulti, nåede sammenlagt en omsætning på 1189 mio. kr. mod ventet 1150 mio. kr., ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates.

Samtidig er forventningerne til 2016 højere end markedets, og efter at være faldet mere end 10 pct. de seneste tre handelsdage vender Lundbeck-aktien stærkt tilbage og stiger 17,3 pct. til 242,20 kr. Det er aktiens højeste kurs siden marts 2002.

Onsdagens sidste danske regnskab kom fra Spar Nord Bank, som i fjerde kvartal oplevede et fald på toplinjen. Men takket være et markant fald i nedskrivninger på udlån blev bundlinjeresultatet vendt til et overskud på 117,4 mio. kr. fra et underskud på 21,7 mio. kr. i samme periode sidste år.

Samtidig har banken besluttet at sende 87 pct. af overskuddet for 2015 tilbage til aktionærerne. Spar Nord-aktien stiger 2,3 pct. til 50,50 kr.

Tirsdag kom vindmølleproducenten Vestas med regnskab, der imponerede investorerne, og onsdag er der hævede anbefalinger af aktien fra både Carnegie, Jyske Bank og Macquari, mens kursmålet løftes af henholdsvis Commerzbank, Barclays og Kepler. Finanshuset ABM sænker dog kursmålet en kende. Vestas-aktien stiger 5,8 pct. til 434 kr.

Midt i regnskabstumulten drukner en anden spændende nyhed - nemlig at det er første handelsdag for aktien i Scandinavian Tobacco Group, STG, der har taget hul på livet på børsen med en aktiekurs på 100 kr. Onsdag ved middagstid ligger aktien i 100,80 kr.

Med 100 mio. aktier i selskabet har Scandinavian Tobacco fået en værdi på cirka 10 mia. kr. STG fortalte inden åbningen, at institutionelle investorer har fået tildelt 90 pct. af udbuddet, og de resterende er gået til private, danske investorer. Der er i alt kommet cirka 11.500 nye STG-investorer.

Når regnskabstallene er blevet fordøjet, kan markedet se frem mod, at chefen den amerikanske centralbank, Janet Yellen, taler for Kongressen i USA onsdag eftermiddag.

Her vil man holde øje med, hvad hun siger om eventuelle renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, i løbet af 2016.