C20 Cap slæbte sig netop i rekord

De danske aktier startede december i ganske positivt terræn, men ud på mandagen vendte stemningen dog, inden et positivt nøgletal fra USA igen skabte en smule optimisme.

Det amerikanske ISM-indeks for fremstillingsindustrien overraskede nemlig positivt ved at stige til 57,3 fra 56,4 måneden før. Blandt økonomerne var der ventet et fald til indeks 55,2 ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

»Det er det første tegn på vejen til, at en nedtrapning af de kvantitative lempelser fra den amerikanske centralbank kan begynde i starten af det nye år. Aktierne bør dog stige på det i første omgang, for det peger på en bedring af økonomien. PMI-tallene fra Europa tidligere mandag var også ganske positive,« siger Jesper Bamberger, der er aktierådgiver hos Nordea, til Ritzau Finans og peger også på rentemødet i ECB torsdag og arbejdsmarkedsrapporten fra USA fredag som nøglebegivenheder i denne uge.

C20 Cap-indekset steg med 0,02 indekspoint til 666,31 og satte dermed lukkerekord nummer 45 i 2013.

På aktiesiden tiltrak TDC sig opmærksomhed med to betydelige kursmålsløft fra schweiziske Credit Suisse og japanske Nomura. Førstnævnte løftede sit kursmål til 55 kr. fra tidligere 48 kr., mens den positive anbefaling "outperform" blev fastholdt.

Nomura løftede samtidig sit kursmål for TDC til 54 kr. fra tidligere 50 kr. Her hedder anbefalingen uændret "køb". Det medvirkede til, at TDC-aktien var med helt fremme i C20-indekset dagen igennem og endte med en stigning på 1,1 pct. til 49,80 kr.

Credit Suisse har også kigget nærmere på Carlsberg, der er blevet placeret på storbankens fokusliste med et tilhørende nyt kursmål på 680 kr. mod tidligere 660 kr. Anbefalingen af Carlsberg lyder på "outperform". Carlsbergs B-aktie steg med 0,9 pct. til 607 kr.

Dagens helt store vinder var dog William Demant Holding, der steg med 2,3 pct. til 525 kr. Ifølge Jesper Bamberger kan det være udskiftning i investorernes porteføljer, der gav høreapparatproducenten den gode start på julemåneden.

»Der er ikke umiddelbart de store nyheder på William Demant, men aktien har haltet efter konkurrenten Sonova, og der er nok nogen, der har benyttet lejligheden til at bytte rundt på de to i porteføljen,« siger aktierådgiveren.

FLSmidth kunne fredag bekræfte rygterne om, at selskabet har modtaget en hensigtserklæring fra Qatar National Cement Company (QNCC) på levering af en ny cementfabrik i Qatar.

Qatar-avisen The Peninsula skriver mandag, at der er tale om en kapacitetsudvidelse af produktion fra 18.500 ton klinker dagligt til omkring 22.000 tons. Derudover nævnes det, at kontrakten ventes underskrevet i næste måned. Prisen for udbygningen af fabrikken skulle ifølge avisen være 1,19 mia. qatar riyal -eller 180 mio. kr.

Samtidig melder det store brasilianske mineselskab Vale dog om, at det for tredje år i træk vil skære i investeringsbudgettet for, så planerne for 2014 nu er investeringer på 14,8 mia. dollar mod 16,3 mia. dollar i 2013.

Det var ikke noget, som investorerne brød sig om, og FLSmidth-aktien faldt sammen med sektoren generelt. Aktien endte 1,3 pct. lavere i 283,30 kr. - nederst i C20 Cap-indekset.

Der er gode tegn for Pandoras fjerde kvartal, hvis der tages et spadestik dybere i National Retail Federations tal for salget i forbindelse med "Black Friday", som den store indkøbsdag efter Thanksgiving kaldes i USA. Det skrev Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen mandag i en Pandora-kommentar.

Smykkeselskabet fik derudover sænket sin anbefaling af Alm. Brand Markets, der nu siger "neutral" til aktien mod tidligere "køb". Kursmålet blev samtidig løftet til 300 kr. mod før 280 kr.

Pandora sluttede mandagen 0,04 pct. højere i 284,90 kr.

Medicinalselskabet Lundbeck tog ud på eftermiddagen lidt fokus med sin kapitalmarkedsdag, hvor selskabet blandt andet fortalte om ambitioner om at gøre salget mere flerstrenget, så man i lavere grad er afhængig af bare et storsælgende produkt. Lundbeck-aktien steg med 0,1 pct. til 120,10 kr.

Uden for C20-indekset svirrer rygterne om et muligt frasalg af Vestjysk Bank stadig. I Aktieugebrevet blev der mandag sået tvivl om, hvorvidt staten overhovedet vil få solgt banken på grund af en for høj værdiansættelse, mens direktøren for Arbejdernes Landsbank, Gert Jonassen, i Dagbladet Børsen advarede om et forhastet salg af Vestjysk Bank, der ifølge ham vil kunne koste både investorerne og staten dyrt.

Investor-interessen så i hvert fald ud til at være stor mandag, og Vestjysk Bank steg med 7,6 pct. til 11,30 kr. under ganske stor omsætning sammenlignet med gennemsnittet. Det hører dog også med til historien, at aktien faldt med knap 14 pct. fredag.