Byge af børsnoteringer er på vej

En halv snes selskaber står i kulissen og venter på at komme ind på Fondsbørsen i dette halvår. Den største notering er DONG Energy, men derudover vil en række mindre selskaber gøre deres entré i det fine selskab.

DONG, der bl.a. ejer Svanemølleværket, fører an i den bølge af børsintroduktioner, der er på vej i efteråret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Claus Peukert/Scanpix
På trods af dønninger på aktiemarkedet i øjeblikket og uro på de finansielle markeder, er der lagt op til et travlt efterår for bankernes corporate finance afdelinger med hensyn til at notere nye selskaber på børsen.

2007 kan komme til at slå rekordåret 2006, hvis man tæller minibørsen First North med.

Hos de finansielle kommunikationsbureauer Bottomline og Prospekt ser man samlet set omkring 10 selskaber på vej igennem børssystemet både til First North og selve den »rigtige« Fondsbørs OMX Copenhagen.

Hos Nordea Corporate Finance regner chefen Jens Lauritzen med, at der vil blive introduceret to-tre selskaber i år udover DONG Energy på OMX Københavns Fondsbørs. Nordea står bag en del af salget af DONG.

Uro er ikke alarmerende
De nuværende urolige aktiemarkeder vil ikke ødelægge udsigterne til en række børsnoteringer.

»Jeg tror ikke, der er tale om meget mere end en krusning på overfladen i øjeblikket. I ferieperioden skal der ikke meget til for at få kraftige udsving,« siger Jens Lauritzen.

Han regner med, at hvis bankerne kan notere DONG med succes, så kan det trække endnu flere selskaber ind på børsen, end dem, der allerede tales om i kulissen.

Endelig kan uroen på lånemarkederne i øjeblikket faktisk gøre Fondsbørsen endnu mere attraktivt som salgssted for kapitalfonde.

»Hvis uroen på lånemarkederne bider sig fast og bevæger sig nedad, så kan det betyde, at flere kapitalfonde vælger at sælge selskaberne på Fondsbørsen i stedet for.«

Den holdning deler Anders Bønding, chef for Corporate finance i Danmark hos Danske Bank. Danske Bank står som hovedansvarlig for DONG-salget, og han vil derfor ikke udtale sig specifikt om den børsintroduktion.

»Der er pæn aktivitet med hensyn til kapitalrejsning i øjeblikket. Men selvfølgelig tager man bestik af markedet, inden man endeligt beslutter sig for en børsintroduktion.«

En fejlslagen børsnotering kan få en negativ effekt for de efterfølgende virksomheder.

»Men investorerne er blevet meget mere fokuserede på den enkelte virksomhed, og vurderer børsintroduktioner fra sag til sag,« mener Anders Bønding.

Hos Bottomline regner kommunikationsrådgiver Hans Bøving med, at andet halvår bliver lidt mindre travlt end første halvår målt på antallet af introduktioner – men ikke i penge. Alene DONG Energy vil sikre, at der bliver rejst adskillige milliarder af kroner på børsen. Hvis man regner med en samlet værdi af DONG på 80 milliarder kroner, så vil et planlagt salg af omkring 25 pct. af selskabet være 20 milliarder kroner værd.

Enskilda Corporate Finance er med på DONG introduktionen, og arbejder på et par øvrige børsintroduktioner. Der har været spekuleret i, at DONG ville suge alle de risikovillige penge ud af markedet, så der ikke var nok til de øvrige selskaber. Men den køber Arne Due-Hansen, chef for Enskilda Corporate Finance i København, ikke.

»Der er fortsat virkelig meget likviditet på aktiemarkedet. DONG er jo en aktie, som de fleste skal have, fordi den kommer til at fylde godt i indekset. DONG vil også tiltrække mange udenlandske investorer, så der vil fortsat være penge til de øvrige noteringer.«

De fleste øvrige noteringer ligger under en milliard kroner i værdi, og det er ifølge Arne Due-Hansen at regne for småpenge på det danske aktiemarked.

Han mener i øvrigt ikke, at den nuværende uro på finansmarkederne vil betyde det helt store.

»Der har været lidt skvulp på aktiemarkederne, men det påvirker ikke DONG.«

Ifølge ham har flere industriselskaber rigelige mængder kapital til opkøb. Industrien bliver dermed mere konkurrencedygtig fremover efterhånden som bankerne begynder at forlange, at kapitalfondene stopper mere kapital ind i selskaberne end fondene er villige til.

Hos kommunikationsbureauet Prospekt forventer kommunikationsrådgiver Peter Gustafson også en stribe børsintroduktioner hen over efteråret.

»Vi har en håndfuld børs-projekter, og der er tale om seriøse, konkrete projekter og planer,« siger han.

Peter Gustafson begrunder den stigende interesse for at gå offentligt, med at aktierne er steget over de sidste to til tre år.

»Prisfastsættelsen er fair. Man får fornuftige priser nu i forhold til 2002 og 2003. Og der er mange virksomheder, som gennem de sidste par år er udviklet og nu har brug for kapital til at komme videre,« siger Peter Gustafson, som venter, at børstilgangen i efteråret vil være ligeligt fordelt mellem OMX og First North, hvor minibørsen i længere tid har været det foretrukne introduktionssted for en række mindre selskaber.

Det vil sige, at større selskaber kan være på vej til en æra på fondsbørsen.

Tænker langsigtet
Peter Gustafson mener ikke, at den aktuelle uro på aktiemarkederne er en hindring for nye introduktioner.

»Man tænker rimeligt langsigtet, når man vil på børsen«.

Hos velhaverbanken Capinordic, som har været storleverandør af selskaber til fondsbørsen og First North det seneste år, bekræfter adm. direktør Lasse Lindblad tendensen.

»Vi har nogle meget spændende kandidater, som vi forventer introduceret i løbet af efteråret – primært på OMX,« siger han.

Heller ikke Capinordic er bekymret for de nuværende stærkt svingende aktiemarkeder.

»Det nuværende marked er kendetegnet ved, at det er sommer, og ved at markedet er relativt illikvidt. I vores optik er der fortsat penge i markedet, og markedet er fundamentalt stærkt,« siger Lindblad.