Business Update søndag: Tronskifte i Bagsværd, Dankortet på børsen og Kasis ukuelige knips

Berlingske Business giver dig overblikket over den forgangne uge, hvor Novo Nordisk tronskiftet især prægede dagsordenen sammen med regeringens økonomiske planer.

Lars Rebien Sørensen, Jesper Kasi Nielsen og Nets produkter.FOTO: Søren Bidstrup, Ida Marie Odgaard og pressefoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Go’ søndag morgen

Nu er sommeren med ferier og sløve nyhedsdage helt ovre.

Det står krystalklart efter den seneste uge i dansk erhvervsliv. En uge der kort kan beskrives med to ord: Hektisk og historisk.

Børsnotering, kritiske erhvervsledere, tronskifte i Novo Nordisk, Løkkes 2025-plan og en ukuelig Jesper »Kasi« Nielsen.

Inden vi allerede mister pusten, så lad os starte, der hvor ugen begyndte nemlig mandag.

Her gik erhvervsledere fra tunge virksomheder i et fælles brev til angreb på Skat, der er begyndt at indregne lønomkostninger til etablering af virksomheder og fusioner. Tidligere har virksomhederne ellers lukreret på et skattefradrag, der har rødder mere end 110 år tilbage. Ifølge virksomhederne vil det hæmme væksten i virksomhederne og sidste ende true med at sende arbejdspladser til udlandet. Læs brevet her og Berlingskes dækning her.

Det var dog ikke det eneste sted, der var uro i det absolutte topniveau i dansk erhvervsliv. For topchefen for Novo Nordisk Lars Rebien Sørensen meddelte nemlig torsdag, at han efter 16 år på toppen af Danmarks mest værdifulde selskab ville trække sig ved årsskiftet. Læs mere om skiftet her. Det kom på ryggen af et skuffende halvårsregnskab, der førte til et milliardtab i den trecifrede størrelsesorden på Fondsbørsen.

Manden, der nu skal tage over i en tid, hvor Novo Nordisk presses i USA og af stigende konkurrence på blødermedicin, hedder Lars Fruergaard Jørgensen og kommer fra Novos egne geledder. Mød ham her i et portræt Berlingske tegnede i fredagens avis.

Fruergaard har især tre ting, han skal koncentrere sig om, når han 1. januar overtager rorpinden i det gigantiske medicinalselskab i Bagsværd. Få overblikket over udfordringerne her.

Skattelettelser og Løkkes milliarder

I dansk politik var der erhvervsnyheder i den helt høje kaliber. For med Lars Løkkes 2025-plan og den såkaldte helhedsplan er pensionsalderen på vej op, SUen skæres til og så de famøse topskattelettelser, der deler vandene både blandt danskerne og topcheferne.

Det er langt fra sikkert, at planerne går igennem som Løkke vil have det, men på Berlingske Business giver vi dig her et overblik over, hvad det betyder for din økonomi. Læs med her.

Og så til en lille gåde: Hvad er det, du har i lommen, og som nu er på vej på Fondsbørsen?

Det er såmænd firmaet bag Nemid og danskernes foretrukne betalingsmiddel Dankortet, Nets A/S, der har meddelt deres intention to float. Sagt på lægmandssprog betyder det, at de skal på børsen for at hente milliarder til virksomheden, der vil have fut i væksten.

Udover at dække gæld vil noteringen også lune hos de 70 medarbejdere, der i slutningen af september vil komme lidt mere smilende på arbejde. For forløber børsnoteringen efter planen, vil de i snit få næsten 30 mio. kr. Læs den historie her.

Og så til et højt smæld med fingrene - KNIPS.
Jesper »Kasi« Nielsen er en mand, der forstår at rejse sig, når han møder modgang. Og nu gør den ukuelige erhvervsmand det igen med et højt knips i Berlingske Business longread ”Hvis det lykkes, er jeg genial”. Her fortæller han om det forliste Endless-eventyr og sin seneste satsning på Amazing Jewelry.

Inden vi runder af, så er der lige et privatøkonomisk fif. Berlingske Business har lavet en stor test over de bedste og værste apps til din privatøkonomi. Læs den her.

Rigtig god søndag

Jakob, business.dk