Budgetforlig varsler rentestigning

Det tegner til rentestigninger på det danske obligationsmarked, efter de amerikanske politikere onsdag har vedtaget et budgetforlig, der styrer USA's økonomi uden om den såkaldte finanspolitiske afgrund.

Aftalen har udløst aktiestigninger i Asien, og i London indikerer futures aktiestigninger i størrelsesordenen 1,3 pct.

Dermed tyder meget på, at investorerne vil søge ud af obligationer og over på aktiemarkedet.

- Vi vurderer, at det danske obligationsmarked vil åbne roligt op, med tendens til mindre rentestigninger. Det er dog usikkert, hvordan investorerne vil tage imod den amerikanske skatteaftale, da der stadig er løse ender omkring gældsloftet. Senere i dag kommer der ISM-indeks fra USA, og her kan en negativ overraskelse medføre rentefald, vurderer økonom Kim Blindbæk i Sydbanks morgenbrev.

Han peger på, at aftalen om offentlige besparelser og gældsloftet er udsat to måneder, og at uroen derfor igen kan komme til at præge finansmarkederne senere i år.

Allerede nytårsaftensdag steg renten på den toneangivende, 10-årige, amerikanske statsobligation 6 basispoint til 1,76 pct. i forventning om en aftale. Det er 5 basispoint højere end niveauet ved dansk børslukketid fredag før nytår og indikerer dermed rentestigninger i Danmark onsdag morgen.

Fra nøgletalsfronten ventes fokus på erhvervstillidsindikatorer fra Europa og USA. Vigtigst bliver den amerikanske måling for ISM Manufacturing, som ventes at være steget til 50,4 i december fra 49,5 måneden før. Det viser en rundspørge blandt økonomer foretaget af Bloomberg News.

Frankrig sælger onsdag obligationer, og i Tyskland offentliggøres også nyt om forbrugerpriserne. Endelig offentliggøres de amerikanske anlægsinvesteringer i november.

Den 10-årige, danske rente, målt på 3-21'eren, endte fredag uændret i 1,05 pct. Set over hele 2012 har investorer i det danske papir oplevet et rentefald på 59 basispoint siden sidste nytår.