Budgetaftale giver pusterum på aktiemarkedet

De amerikanske parlamentarikeres håndslag på en budgetaftale medfører et "lettelsens suk" på aktiemarkedet - men det kan blive kortvarigt, advarer Sydbank-analytiker.

Foto: NICKY LOH. Investorerne kan ånde lettede op efter de amerikanske politikere er blevet enige om en budgetaftale. Effekten af aftalen kan mærkes globalt. Her et billede fra børsen i Taipei, Taiwan.
Læs mere
Fold sammen
Natten til onsdag blev demokrater og republikanere i Repræsentanternes Hus enige om en ny budgetaftale, der betyder, at USA - i hvert fald i første omgang - styrer uden om den såkaldte økonomiske afgrund.

Reaktionen på aktiemarkederne var umiddelbart positive - aktiemarkederne i Asien og futureshandlen i USA bød i hvert fald på kursstigninger. Udviklingen på markederne kommer efter en nytårshandel, der trods et negativt udgangspunkt endte med at svinge i positiv retning, og det skal i Sydbanks aktieanalysechef Bjørn Schwarz' optik nok ses som en slags "lettelsens suk" blandt verdens investorer.

Den tendens, mener han, kan sagtens fortsætte på den korte bane.

"Vi får sandsynligvis en positiv reaktion på aktiemarkederne. Det er i hvert fald det, vi kan se på de asiatiske markeder her til morgen," siger Bjørn Schwarz til Berlingske og tilføjer:

"Du havde den modsatte reaktion op til nytår, hvor investorerne var lidt tvivlende og skeptiske over for en budgetaftale. Det her er nok en modreaktion. Man har fået en aftale - det er måske ikke den optimale, man havde håbet på. Det giver et pusterum, fjerner et usikkerhedselement her på den helt korte bane."

Han forventer, at den fornyede optimisme vil brede sig til de europæiske aktiemarkeder, når de åbner onsdag morgen.

"Vi vil sikkert også se en positiv reaktion på de europæiske markeder i dag. Primært fordi investorerne er lettede over, at amerikanerne trods alt kunne nå en aftale. Derudover er der sikkert også en effekt af, at aktiemarkederne traditionelt starter året med positive takter," siger Sydbank-analytikeren.

Den politiske aftale i USA betyder, at en række skattestigninger træder i kraft med det samme, men også at de ikke bliver så store, som der var lagt op til, hvis aftalen ikke var blevet til noget, og de tidligere tidsbegrænsede skattelettelser ville være løbet ud.

Der er dog en dyster bagside til aftalen. De amerikanske parlamentarikere kunne ikke blive enige om noget substantielt, når det kommer til besparelser på de offentlige udgifter. Det eneste, de var villige til at give håndslag på, var at forlænge det nuværende budget to måneder.

Det betyder, at nogle af de allerstørste knaster forbliver uløste - og det kan skabe nervøsitet og påvirke kurserne på aktiemarkederne, når den umiddelbare glæde er kommet på afstand.

"Det kan man jo frygte - med mindre man bruger den her periode til at tænke konstruktivt ud over de her to måneder. Det gode spørgsmål er jo, hvad har man tænkt sig at gøre ved det," lyder det fra Bjørn Schwarz, der tilføjer:

"Der er ingen tvivl om, at amerikanerne før eller siden skal gøre noget ved deres gældsproblemer. Den nye aftale viser dog trods alt, at der er lidt bevægelse blandt de amerikanske politikere, og at der er en erkendelse af, at man skal til at tænke lidt mere langsigtet. Afhængig af, hvordan de bruger de to måneder, så vil det sætte præg på aktiemarkedet."