Brutal regnskabsdag for Vestas: Mister milliarder i markedsværdi

Vestas-aktien er onsdag den dårligste i hele Europa og har den værste dag siden 2017 efter en overraskende stor nedjustering.

Vestas-aktien får kurstæsk onsdag og har sin værste handelsdag i næsten fire år.    Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Av, av av.

Det gør ondt at være Vestas-aktionær i øjeblikket. Vindmølleproducenten kom onsdag med et regnskab, der inkluderede en overraskende stor nedjustering, og det har givet aktien seriøse kurstæsk.

Aktien faldt 18 procent, hvilket markerer Vestas' værste handelsdag siden 9. november 2017 – den dag den klimaskeptiske Donald Trump endte som sejrsherre i det amerikanske præsidentvalg og skabte bekymring om grønne investeringer i verdens største økonomi.

Den massive aktienedtur onsdag har barberet cirka 50 milliarder kroner af Vestas markedsværdi, så den nu ligger på cirka 220 milliarder kroner.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, vurderer, at det store fald kan tolkes på to måder: Enten er tålmodigheden sluppet op hos investorerne, eller også frygter de, at udfordringerne fortsætter lang tid endnu.

Udfordringerne i tredje kvartalsregnskabet var blandt andet, at Vestas er blevet ramt af den globale forsyningskrise, stigende energi- og råvarepriser og mangel på arbejdskraft. Derfor blev indtjeningen mere end halveret til 915 millioner kroner, på trods af at omsætningen steg. Overskudsgraden før særlige poster ventes nu at ende på omkring fire procent i 2021, hvor forventningen før lå på fem til syv procent.

»Fra starten af 2020 og frem til i dag er 2021-indtjeningsforventningerne faldet med mere end 25 procent. I den samme periode var aktien – før i dag – steget med mere end 60 procent. »Kvaliteten« – målt som indtjeningsforventninger – er altså gået massivt ned samtidig med at »risen« defineret som aktiekursen er gået massivt op,« skriver Per Hansen i en kommentar.

»Set i det perspektiv, er en massiv aktienedtur efter endnu en nedjustering og forventningen om en EBIT-margin på blot fire procent for 2021, forståelig,« tilføjer han.

Per Hansen peger yderligere på tre grunde til, at dagens kurssmæk er berettiget. For det første frygter nogen måske, at det ikke bliver den sidste nedjustering. For det andet er prisfastsættelsen stadig høj, selv efter en 17 procents nedtur. Og for det tredje er der ikke udsigt til, at råvarepriserne kommer ned inden for de kommende måneder.

Nordnet-aktieeksperten kan dog også godt finde tre grunde til, at onsdagens fald har været for voldsomt.

»Det er ikke første gang, at Vestas får en nedtur, men aktien har det med at have om ikke ni, så dog flere liv. Investorernes hukommelse har været relativ kort. Den grønne omstilling kører videre, og vindenergi er en af de vigtige bestanddele på energimarkedet, og Vestas er den største spiller,« skriver han og tilføjer:

»Vestas er fortsat blandt de bedste til at tjene penge i en branche, som på kort sigt er udfordret af »eksterne faktorer«.«