Brutal dag for aktiemarkedet

Massiv nervøsitet over hvordan situationen i Grækenland udvikler sig har lagt massiv pres på aktiemarkederne i Danmark og resten af verden. Kapitalforvalter advarer mod at se kursdyk som købsmulighed.

Aktiehandlere i hele verden holder vejret efter torsdagens amerikanske kurskaos. Arkivfoto: ARKO DATTA Fold sammen
Læs mere
Foto: ARKO DATTA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag faldt det danske aktiemarked som en sten, med et fald i C20-indekset ved åbningen på 3,5 pct. Faldet stabiliserede sig efter godt ti minutters handel, men begyndte så igen at accellerere, så C20-indekset kl. 9.23 er i minus 2,4 pct., med forsikringsselskabet Trygvesta som den eneste aktie i et minimalt plus.

Udviklingen i Danmark svarer fuldstændigt til hvad der sker i resten af Europa, der er nede mellem 1,5 og 2,5 pct. Samtidig fortsætter de græske statsobligationer med at tordne i vejret. Kl. 9.25 var renten på en to-årig græsk statsobligation steget 1,53 procentpoint til 17,84 pct. Til sammenligning er renten på en dansk to-årig statsobligation i dag 0,69 procent, selv om Danmark, i modsætning til Grækenland, som bekendt står uden for eurosamarbejdet.

Investorernes store frygt lige nu er, at det bliver umuligt at inddæmme den græske krise, og at det kan føre til en pan-europæisk, og måske oven i købet global, kreditkrise på et tidspunkt, hvor centralbankerne allerede har brugt stort set alle våben i deres arsenaler, og statskasserne er blevet tømte i forsøget på at forhindre sidste års økonomiske krise i at løbe ud af kontrol. Og igen er det i høj grad bankerne, der er fokus på.

"I de kommende dage vil man formentlig se en strøm af rygter om nye kreditnedjusteringer, ligesom man kan frygte nye problemer på interbankmarkederne. Hvis markederne var åbenlyst ”billige”, og hvis markedsdeltagerne (ikke mindst ”hot-money” hedge funds) var betydeligt undervægtet i risikofyldte aktiver, så ville nogle måske overveje om de seneste kursfald var enestående købsmuligheder. Men ingen af delene er tilfældet. Hertil kommer at dette ikke er nogen ”normal” korrektion: Der er en potentiel kreditkrise for enden af tunnelen," skriver chefstrateg Frank Velling fra Bankinvest i en analyse og tilføjer:

"Derfor vil den overvejende del af investorerne enten vælge at reducere risikoeksponeringen eller stå på sidelinjen og vente på at kulingen tager af i styrke. Det er ultimativt et trade-off mellem risiko og forventet afkast. Lige nu er risikoen forøget: Oven i den normale markedsrisiko er der en ikke ubetydelig ”event-risk”, ligesom man for porteføljer vil opleve stigende risiko fordi korrelationen mellem risikofyldte aktiver stiger under kriser. Derimod vil det forventede afkast afhænge af øjnene der ser. Udfaldsrummet for et ”end-game” er usædvanligt bredt, og antallet af mulige udfald stort."