Brøndbys formand slap helskindet ud af kriseramt mineselskab

Brøndby-formanden, Jan Bech Andersen, som har tjent sin formue på det kriseramte mineselskab Glencore, solgte ud, inden aktiekursen styrtdykkede, erfarer Berlingske Business.

Bestyrelsesformand og hovedaktionær i fodboldklubben Brøndby IF, Jan Bech Andersen. Her fotograferet på Brøndby Stadion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rigmand og Brøndby-formand Jan Bech Andersen er enten meget klog eller meget heldig.

I hvert fald har han ifølge Berlingskes oplysninger sørget for at komme ud af mine- og trading-giganten Glencore, inden aktien for alvor indledte sit styrtdyk i sommer.

Jan Bech Andersens personlige økonomi og formue har stor betydning for den børsnoterede foldboldklub Brøndby, som han har investeret omkring 100 mio. kr. i, foræret spillere til og i sidste uge forstrakt med 14 friske millioner som et lån af egen lomme til at lukke hullet efter manglende betaling for en spiller.

Størrelsen af Jan Bech Andersens pengetank har formentlig også betydning for Jesper “Kasi” Nielsen, hvis nye smykkeeventyr Endless, har nydt godt af kapitalindskud fra Jan Bech Andersen. Også partneren Morten Albæk, tidligere koncerndirektør i Vestas, som Jan Bech Andersen har startet investeringsselskabet Voluntas sammen med, er formentlig interesseret i Brøndby-formandens økonomi.

Derfor er det et interessant spørgsmål, om den danske rigmand er ramt af det dramatiske kursfald i Glencore, som har mistet 80 pct. af markedsværdien i løbet af det sidste år.

Men Berlingske erfarer, at Jan Bech Andersen solgte ud i tide af  sine Glencore-aktier, som gjorde ham velhavende ovenpå børsnoteringen i 2011. Frem til foråret 2015 har Jan Bech Andersen ligesom de øvrige oprindelige aktionærer i Glencore haft lov til at sælge ca. 25 pct. af beholdningen årligt, fremgår det af Glencores børsprospekt.

Årsagen til blodbadet i Glencores aktier er det globale fald i råvarepriser samt den lavere vækst i Kina, som efterspørger mindre kobber og andre råvarer.

Selskabet blev startet af den på én gang kontroversielle og legendariske Marc Rich, som i mange år blev forfulgt a FBI anklaget for skattesvindel for til sidst at blive benådet af tidl. præsident Clinton. Selskabet hed dengang Marc Rich & Co. og var dengang overvejende et handelsselskab.

Marc Rich’ arvtager, Glencores nuværende topchef Ivan Glasenberg trak virksomheden, som er verdens tiendestørste målt på omsætning, i retning af minedrift med fusionen med den australske kulproducent Xstrata, en strategi, som han har forfulgt yderligere ved at byde på minegiganten Rio Tinto.

Jan Bech Andersen forlod Glencore i 2012 - et års tid efter børsnoteringen. I oktober 2014 havde han stadig halvdelen af formuen placeret i selskabet:

»Derfor har jeg stor interesse i det. Men så længe jeg ved, at Glencoress topchef Ivan Glasenberg, har otte procent af selskabet, så ved jeg, at det er i trygge hænder. Han er den sidste, der skal i gang med at spille med sine egne penge,« sagde Jan Bech Andersen i oktober 2014 i et interview med Berlingske.

Men har han altså siden haft travlt med at sælge ud. Og Ivan Glasenberg er faldet ned fra den piedestal, som Jan Bech Andersen, erhvervspressen og investorerne ellers havde placeret ham på.

Alene i går mandag faldt Glencore-aktien 29 pct., og Ivan Glasenberg mistede sin status som Glencore-milliardær målt i engelske pund for første gang siden børsnoteringen i 2011. Mandag aften var værdien af hans 8,4 pct. aktiepost ifølge Financial Times nede på 850 mio. pund.

Glencore har for stor gæld, lyder diagnosen blandt aktieanalytikere. Dette har Glasenberg længe benægtet, men for et par uge siden måtte han bide i det sure æble og sammen med andre investorer pumpe 2,5 milliarder dollars i det trængte selskab for at reducere gælden. 40 pct. af de penge er i dag forsvundet - i hvert fald på papiret.