Brøndbys feriepengesag kan få uoverskuelige konsekvenser

23 mio. kroner er på spil i dag, når de første domsforhandlinger i feriepengesagen mellem Brøndby og Spillerforeningen begynder, men det store millionbeløb er bare toppen af et isbjerg, der har potentiale til at synke dansk fodbold.

Det er ikke bare Brøndby, der kan blive påvirket af dagens voldgiftssag. Hele fodbolddanmark afventer den med spænding. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den verserende feriepengesag, hvor domsforhandlingerne starter i dag, kan koste Brøndby IF op mod 23 mio. kroner, men det beløb er bare toppen af isbjerget. Et isbjerg, der meget vel kan kuldsejle hele den danske fodboldverden.

Feriepengesagen drejer sig for øjeblikket om tre tidligere Brøndby-spillere, der føler sig snydt for feriepenge og pension af sign-on-fees og bonusser. Sagen er principiel og kan ende med at omfatte så mange som 1.500 spillere, fra superligaen, først- og anden division.Adskillige danske klubber kører med underskud og en generel dårlig forretning, og flere af dem skal ud og hente friske penge på kapitalmarkederne - enten gennem en aktie-emission eller fra en af de sædvanlige rigmænd, der fra tid til anden kaster sin kærlighed på en klub.

Men det kan blive svært at hente ny kapital, hvis Spillerforeningen ender med at få medhold i sit millionkrav mod klubberne.

"Jeg er meget spændt på, hvad klubberne kan bruge dommen til, andet end at den kan komme til at genere en aktieudvidelse så meget, at den ikke kan lykkes. Hvis investorerne ved, at de upfront skal betale 25 mio. kroner, som er en gældsforpligtelse, så står klubben i en dårlig situation, når de skal ud og finde ny kapital," siger ekspert i fodboldøkonomi og administrerende direktør i Sylvester Hvid & Co, Fernando Olsen.

Spillerforening må være pragmatisk

Feriepengesagen kan slå yderligere et søm i kisten hos Brøndby, men Fernando Olsen mener ikke, at erstatningskravet vil ramme Brøndby med fuld kraft. "Substansen er, at de to parter har nøjagtig den samme interesse. Spillerforeningen ender med at save den gren over, som de selv sidder på, for hvis de går til Brøndby med et krav på 23. mio kroner, og Brøndby siger, at de ikke har de penge, skal Spillerforeningen så erklære klubben konkurs og sende 25 medlemmer i arbejdsløshedskøen?" siger Fernando Olsen.

Spillerforeningen skal ifølge fodboldeksperten finde en anden løsning, men hvad den bliver, ved hverken han eller Spillerforeningen selv, for de vil have dommen i hånden først.

Overenskomst med to tolkninger


Det er dog ikke alle fodboldklubber i Danmark, der står til at få et økonomisk hak i tuden, hvis Brøndby taber voldgiftssagen. For eksempel har FCK fulgt overenskomsten, som Spillerforeningen mener, den skal læses. Men grundlæggende er problemet netop, at overenskomsten kan læses på to måder."Forestil dig, hvis de overenskomster, man har på det øvrige arbejdsmarked, blev fortolket på flere forskellige måder - vi ville jo lukke Danmark! Forestil dig retssager og arbejdsnedlæggelser - det er jo helt sindssygt, at man har en overenskomst, som er skrevet på en måde, så man kan læse den på to måder," siger Fernando Olsen.

Fodboldens Voldgiftsret forventes at afsige dom i sagen enten i dag eller i de kommende uger. Brøndby IF skrev i sit regnskab for 2011, at de regner med at vinde sagen.