Brøndby skyder igen og igen over målet

Med tirsdagens nedjustering har fodboldklubben Brøndby nedjusteret forventningerne for femte gang ud af syv mulige siden midten af 2011. Dermed er forventninger fra Vestegnen mere upræcise, end klubbens fodboldspillere har været i denne sæson.

Hvis man ser bort fra de to årsrapporter i 2011 og 2012, hvor klubben har udmeldt nye forventninger, har klubben skudt forbi mål ved fem af syv lejligheder. Det gør Brøndbys ledelse mindre præcis end klubbens angribere.

I løbet af de fem første kampe i denne sæson har Brøndbys spillere ifølge Resultat.dk skudt på mål 83 gange og ramt målet 29 gange - svarende til en skudpræcision på 34 pct. Til sammenligning har regnedrengene med to af syv mulige fastholdelser en præcision på 29 pct.

- Det allervigtigste er, at man holder, hvad man lover. Vi har sagt, at vi forventer at komme ud af regnskabsåret med 10 mio. i underskud, og det er altafgørende, at vi opfylder det, fastslog den nytiltrådte bestyrelsesformand Aldo Petersen 10. juni ved klubbens ekstraordinære generalforsamling.

Halvanden måned senere må han dog erkende, at den forventning ikke længere er altafgørende - men det er den økonomiske ansvarlighed til gengæld.

Han forklarer, at den nye ledelse var født med den gamle ledelses forventning om et underskud på 10 mio. kr., og at nogle af nøgletallene i budgettet har været umulige at holde. Blandt andet har man ikke formået at sælge spillere for 12 mio. kr., som var en forudsætning.

Brøndby nedjusterede forventningerne ved halvårsregnskabet i 2011 fra et mindre overskud til et underskud på 7-9 mio. kr. En prognose, der viste sig ikke at holde stik, da man tre måneder senere, ved det næste kvartalsregnskab, måtte nedjustere til en forventning om et underskud på 35 mio. kr. I 2011 endte underskuddet efter skat på 34,9 mio. kr.

I 2012 lagde Brøndby ud med en forventning om et lille overskud. Allerede ved første kvartal af 2012 stod det dog klart, at langskuddet var på vej over mål, og klubben nedjusterede forventningerne til et mindre underskud. En forventning, der overlevede halvårsregnskabet.

Ved tredje kvartal var der dog igen rod i det økonomiske forsvar, og klubben måtte nedjustere til en forventning om et underskud på godt en kvart milliard, da man nedskrev værdien af blandt andet klubbens stadion markant. Trækker man nedskrivningerne fra, endte klubben med et driftsunderskud på 22 mio. kr.

Ved årsrapporten for 2012 offentliggjorde man en forventning om et underskud på 10 mio. kr., før man i foråret 2013 foretog en aktieemission med stor opbakning. I løbet af første halvdel af året overlevede man med nød og næppe i Superligaen og fastholdt forventningerne ved regnskabet for første kvartal.

Sammenligner man resultaterne med de udmeldte forventninger, har Brøndby samlet skudt godt 60 mio. kr. forbi mål i 2011 og 2012, hvis man ser bort fra nedskrivningerne på blandt andet klubbens stadion. Hvis tirsdagens nye forventninger om et underskud på 30 mio. kr. holder stik, vil der blive lagt endnu 20 mio. kr. til det tal i 2013.