Brøndby IF slagter igen sine aktionærer

Fodboldklubben Brøndby IF har igen og igen rejst penge på bekostning af sine aktionærer. Det i en grad, så en aktie købt i 2000 nu er mindre end en hundrededel værd af det, der blev givet for den dengang.

Fodboldklubben Brøndby IF har igen og igen rejst penge på bekostning af sine aktionærer. Det i en grad, så en aktie købt i 2000 nu er mindre end en hundrededel værd af det, der blev givet for den dengang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fodboldklubben Brøndby IF har igen og igen rejst penge på bekostning af sine aktionærer. Det i en grad, så en aktie købt i 2000 nu er mindre end en hundrededel værd af det, der blev givet for den dengang.

Mandag offentliggjorde Brøndby IF, at klubben vil rejse op mod 140 millioner kroner ved at udstede nye aktier. Pengene skal bruges til at gøre Brøndby gældsfri og efterfølgende på investeringer.

- Brøndby mangler penge, så de har trykket på aktieprinteren. Det betyder, at investorerne skal dele værdierne i Brøndby med flere, og det bliver man ikke rig af, siger investeringsøkonom hos Nordnet Per Hansen.

Når et selskab rejser penge ved at lave nye aktier, så koster det for de eksisterende aktionærer.

Hvis man forestiller sig, at en aktie er en ret til at få en del af en kage, så betyder en emission, at der bliver udstedt flere billetter til at få en del den samme kage.

Og Brøndby har i den grad inviteret flere til at dele kagen. I år 2000 var der samlet 3,1 millioner aktier i Brøndby. Siden da har Brøndby igen og igen printet flere billetter til kagebordet.

Før mandagens udmelding skulle den aktionær, der i 2000 skulle dele kagen med 3,1 millioner andre, dele den med 102 millioner andre.

Hvis mandagens plan går igennem, bliver tallet øget til 357,1 millioner.

Det betyder alt andet lige, at en bid af Brøndby-kagen købt for 100 kroner i 2000, efter emissionen blot vil være 87 øre værd, fordi der er kommet 115 gange flere aktier i alt siden da.

- Man kan selvfølgeligt så håbe på, at Brøndby med de nye penge får rettet op, og at der så kan komme overskud, som aktionærerne kan få del af.

- Men sådan er det ikke i Brøndby. Aktionærerne bliver bedt om at sponsorere, når det går dårligt, men bliver aldrig inviteret med, når der skal være fest, siger Per Hansen.

Hos Brøndby Supporters Trust (BST), en sammenslutning af Brøndbyfans- og aktionærer, støtter man dog op om mandagens emission, selv om den koster for medlemmerne.

- Vi bakker fuldt op om denne her emission. Der er behov for kapital, og vi vil gerne have så mange fans som muligt til at være med.

- Det er en mulighed for at gøre klubben gældsfri og bringe den i økonomisk balance, siger BST-formand Frederik Gjørup Nielsen.

Han medgiver, at aktionærer og fans, der skød penge ind i den seneste store emission i 2013, ikke fik, hvad de blev stillet i udsigt og nu skal komme med flere penge.

- Der er truffet mange beslutninger, som vi gerne havde gjort anderledes. Men nu er der lagt en fornuftig strategi, som vi tror på og opfordrer vores medlemmer til at investere i, siger Frederik Gjørup Nielsen.