Britisk kulimport styrtdykker og varsler måske tendens

Briternes import af kul er raslet ned i år, viser en opgørelse fra analysehuset Bimco. Og det er dårligt nyt for blandt andet tank- og tørlastrederiet Norden, idet der kan være tale om en tendens, andre lande vil følge.

Trumpland # 5 "Trump er et tegn på liberalismens fallit" Kul. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er eksportørerne af kul til britiske energikraftværker, som har oplevet, at søtransporten af kul er faldet markant.

I de første syv måneder af året er eksporten af kul faldet med 69 pct. i forhold til tilsvarende periode sidste år, mens briternes samlede import af kul til kraftværker er gået 64 pct. tilbage.

Det er Rusland, Colombia og USA, der har været de tre største eksportører af kul til Storbritannien over de seneste tre år. Og især den lange transport fra Colombia og USA har historisk været en givtig indtægtskilde for tørlastrederier såsom Norden.

Årsagen til importdykket er ifølge Bimco, at Storbritannien næsten har fordoblet den nedre grænse for kulstof, kaldet CPF, til 18 pund per ton CO2.

»Det er en af de mest signifikante effekter, som har ramt efterspørgselssiden efter tørlast-shipping i 2017. Det afspejler, at noget større ligger og lurer under kulindustriens overflade og i transporten af råvare,« siger Peter Sand, der er chefanalytiker i Bimco.

»Den faldende trend i kulforbruget i Storbritannien påvirker tørlastindustrien negativt, og denne historie vil ikke være den eneste,« uddyber han.