Britisk kapitalforvalter: Brexit har ikke knækket Storbritannien. Endnu...

Ligesom stort set alle andre investorer og analytikere troede den britiske kapitalforvalter Schroders, at brexit ville knuse den britiske økonomi. Sådan er det ikke gået. Men Schroders' europastrateg er stadig pessimistisk.

London. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN TALLIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en historie der begynder i 1804, har den britiske kapitalforvalter Schroders styret velhavernes formuer gennem lidt af hvert: Napoleonskrigene, industrialiseringen, et par verdenskrige og Murens fald.

Og nu: Brexit. Storbritanniens skilsmisse fra EU er en historiens helt store udfordringer for en bank, der jonglerer med investeringer for mere 3.000 milliarder, mener Schroders europastrateg, Azad Zangana.

»Det er en politisk milepæl i Europas historie, der vil skabe usikkerhed på markederne i mange år fremover,« siger Azad Zangana, som i dag besøgte Schroders kontor ved Nyhavn i København.

Zangana var selv én blandt mange investorer og strateger, som havde forventet, at den britiske økonomi ville modtage en ordentlig kæberasler, da 51,9 pct. af Storbritanniens befolkning besluttede, at landet måtte forlade EU.

Sådan er det ikke gået.

Bruttonationalproduktet stiger med knap 2 pct. Og finansminister Hammond har tilmed skruet op for forventningerne til væksten for 2017. Indkøbscheferne tror på vækst i deres forretninger, og de britiske forbrugere svingerne kreditkortene, som om det stadig var før 23. juni 2016.

Faktisk opfører den britiske økonomi sig mere eller mindre, som om de britiske vælgere slet ikke havde truffet den mest skelsættende beslutning i nyere historie.

»Vi var for pessimistiske. Ligesom alle andre var. Af en eller anden grund har de britiske forbrugere slet ikke ladet sig slå ud af brexit,« siger Azad Zangana.

Men det skal nok komme, mener chefstrategen, der tillader sig at fastholde sin pessimistiske mine.

»Det har taget længere tid, men snart er konsekvenserne uundgåelige for de britiske forbrugere,« siger han.

Zanganas logik lyder sådan her: Det faldende pund betyder, at dagligvarerne i Storbritannien bliver dyrere og dyrere at importere. Priserne og inflationen stiger. Det gør briternes løn ikke. Og inden længe vil brexit dermed ramme briterne på pengepungen. Forbruget vil skrumpe og gassen vil gå af økonomien.

»Det er mest et spørgsmål om, hvornår det kommer. Der går nok ikke ret længe, før vi ser de første negative tegn,« siger Azad Zangana.

Bolden er nu hos EU

At Storbritannien er på vej mod nye tider blev onsdag understreget af Storbritanniens premierminister, Theresa May.

På et officielt pressemøde bebudede hun, at alle udenlandske virksomheder i Storbritannien ikke længere vil have adgang til EUs indre marked efter brexit.

»Der er ingen vej tilbage,« fastslog May med en alvorlig mine i ansigtet, mens hun tilføjede, at Storbritannien ved et brexit vil miste indflydelse på europæisk økonomi.

Theresa Mays mest højtstående diplomat i Bruxelles, Sir Tim Barrow, afleverede i dag officielt Storbritanniens udmeldelsesbrev til EU-præsidenten, Donald Tusk. Dermed er artikel 50 udløst, og skilsmisseprocedueren kan nu officielt gå i gang.

Det betyder ifølge Azad Zangana, at bolden nu er hos europæerne.

»EU har ikke officielt haft en rolle at spille i brexit før i dag. Det har de i højeste grad nu. Nu er det op til medlemslandene at finde ud af, hvor god en exit-aftale de kan tilbyde Theresa May og det britiske parlament.«