Britisk fabrikslukning slider på Vestas

Vestas' vindmøller er aldrig for alvor slået igennem på det britiske marked. Nu står vindmøllegiganten i stedet med en fabrikslukning, der i stadig stigende grad trækker tænder ud på det danske selskab.

Det skriver dagbladet Børsen.

Planen om at lukke vingefabrikken på den britiske kanalø Isle of Wight og fyre 625 ansatte har nemlig udviklet sig til en langstrakt føljeton, hvor Vestas spiller alt andet end helterollen i de britiske medier. Siden den 20. juli har 25 arbejdere barrikaderet fabrikken i protest mod fyringerne.

Forleden bortviste Vestas 11 medarbejdere og forsøgte efterfølgende at få domstolenes accept til at fjerne de resterende arbejdere fra fabrikken. Det afviste domstolen ifølge Reuters i går, og tidligst i løbet af næste uge er der udsigt til en afklaring.

Når den danske virksomhed i udstrakt grad har sympatien imod sig, skyldes det bl.a., at den britiske regering for nylig har valgt at støtte Vestas' kommende udviklingscenter i England med ca. 50 mio. kr. Set i det lys er det en særdeles upopulær beslutning, at Vestas samtidig planlægger at lukke vingeproduktionen.

»For Vestas vil sagen give imagemæssige skrammer, men det vil især være på lokalt plan,« vurderer analytiker i Sydbank, Jacob Pedersen.