Britisk centralbank lemper kapitalkrav til bankerne

Den engelske centralbank forsøger at holde hånden under den britiske økonomi, ved at lempe kapitalkravene til bankerne. Analytiker forventer, at mere kan være på vej.

Foto: DYLAN MARTINEZ. Bank of England governor Mark Carney speaks during a news conference at the Bank of England in London, Britain July 5, 2016. REUTERS/Dylan Martinez
Læs mere
Fold sammen

Tirsdag meldte den engelske centralbank ud, at den lemper kapitalkravene til bankerne i kølvandet på Brexit, der har øget usikkerheden og lagt en dæmper på investeringer og forbrug.

Bortset fra en tale fra centralbankchef Mark Carney, er det første gang, at centralbanken forholder sig til Storbritanniens udmeldelse af EU.

Første skridt fra den engelske centralbank er, at den sætter den kontracykliske buffer ned fra en halv procent til nul procent. Det betyder, at centralbanken lemper kapitalkravene til bankerne, om hvor meget kapital, der skal stilles til side til dårligere tider.

De lempeligere krav betyder, at britiske banker vil kunne stille udlån for 150 milliarder pund mere end i dag, og centralbanken håber, at det kan få en ekspansiv effekt på økonomien. Mark Carney understreger, at de mange milliarder ikke skal ende i bankaktionærernes lommer men skal pumpes ud i den britiske økonomi til forbrugere og virksomheder.

»Det her skridt styrker vores forventninger om, at centralbanken ikke kun vil pille ved det her regulatoriske krav men også senere vil sætte renten ned. Så er det også vores forventning, at de kan komme med et  opkøbsprogram af statsobligationer, som man også kender fra Den Europæiske Centralbank,« siger Mikael Milhøj, der er analytiker i Danske Bank.

Umiddelbart efter Bank of Englands meddelelse stiger storbanken Barclays med godt en procent efter at have været i rødt tidligere på dagen.

Tidligere på dagen viste nye tal, at væksten i den britiske servicesektor har ramt et 38 måneders lavpunkt, hvilket kraftigt indikerer, at Brexit har sat en dæmper på den britiske økonomi. I dag kom der endvidere nye tal for aktiviteten i den britiske byggesektor for sidste måned, der var den laveste i syv år.