Brexit-slutspillet er i gang: Tre scenarier for pundet inden afgørende afstemning

Der er mindre end tre uger til Brexit, og det er usikkert, om det britiske parlament bliver enige om en skilsmisseaftale inden. Pundet har allerede været på noget af en rutsjebanetur tirsdag og kan opleve endnu vildere udsving de kommende dage.

Pundets fremtid afhænger af, hvad der sker i London de næste tre dage. Foto: Reuters/Dado Ruvic/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag aften kan Storbritanniens skilsmisse fra EU blive endelig afgjort og dermed vil også kursen for pundets fremtid blive udstukket.

Efter mere end to års opslidende forhandlinger får det historisk splittede Underhus igen muligheden for at stemme om Theresa Mays skilsmisseaftale, hvilket kan sikre, at Storbritannien forlader EU den 29. marts som planlagt.

Sent mandag lykkedes det May at få forhandlet nogle nye forsikringer i forhold til den nordirske grænse på plads, hvilket kan hjælpe på, at aftalen glider nemmere ned hos parlamentarikere. For de britiske politikere har nemlig afvist hendes forslag før.

I januar led Mays aftale et rungende nederlag. Hun har efterfølgende kæmpet med at få EU til at genoptage forhandlingerne. Mandag aften holdt hun et sidste-øjebliksmøde med kommissionsformand Jean-Claude Juncker, der endte med flere »præciseringer og juridiske garantier« om, at der ikke kommer en hård grænse i Irland.

Siden Brexit-afstemningen i 2016 har pundet udviklet sig til et barometer for politisk usikkerhed i Storbritannien. Indledningsvist jublede valutaen over May og Junckers nye håndslag. Mandag aften nåede det britiske pund op på næsten 8,80 kroner, hvilket er det højeste niveau siden foråret 2017.

Læs: The Name of the Game is Brexit Blame Game

Men lykken varede kort, da pundet tirsdag formiddag dykkede til 8,64 kroner efter den britiske regerings juridiske chef, Geoffrey Cox, sagde, at den nye aftale ikke ændrer meget i forhold til den nordirske grænse. Det gør det meget sværere for May at få den hårde Brexit-fløj og det nordirske støtteparti DUP til at bakke op om aftalen.

Pundet står derfor overfor en rutchebanetur de næste par dage i takt med, at der kommer mere afklaring eller forvirring omkring Brexit. Her er en guide til de tre hovedscenarier - og hvad, det kommer til at betyde for pundet.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

1. Theresa Mays aftale bliver stemt igennem tirsdag aften - pundet stiger kraftigt

Det britiske parlament har været fuldstændigt splittet over, hvordan det vil have Brexit til at se ud. Derudover har der været knas med EU over spørgsmålet om den nordirske grænse, hvilket flere gange har sat forhandlingerne fuldstændig i stå.

James Athey, porteføljeforvalter hos Aberdeen Standard Investments i London, vurderede før Cox' udmelding, at der var 50 procents sandsynlighed for, at aftalen går igennem i aften, men siger nu, at den formentlig bliver stemt ned. Senioranalytiker i Danske Bank, Mikael Olai Milhøj, siger tilsvarende, at der kun er 15 procents sandsynlighed for, at parlamentet stemmer for den nye aftale.

Kommer der mod forventning en afklaring allerede tirsdag, siger begge eksperter, at pundet kan stige til omkring ni kroner på den korte bane, fordi det fjerner usikkerheden om et hård Brexit.

»Det vil være godt for både pundet og økonomien med en afklaring. Der har jo været et ret langt usikkerhedsforløb, der blandt andet har betydet, at virksomheder har udskudt investeringer, fordi de ikke ved, om de bliver profitable eller ej, når de ikke kender det fremtidige politiske og økonomiske samarbejde med EU,« siger Mikael Olai Milhøj.

James Athey forventer yderligere, at pundet kan komme helt op i 10,7 kroner på længere sigt. Det er delvist, fordi investorerne langsomt genvinder tilliden til Storbritannien og delvist, fordi han forventer, at euroen - og dermed kronen - bliver svækket på grund af interne politiske problemer og svag vækst.

2. Theresa Mays aftale bliver stemt ned og Brexit bliver udskudt - pundet holder sig stabilt

Hvis aftalen bliver stemt ned tirsdag, udløser det formentligt to nye afstemninger. Den første kommer onsdag, hvor parlamentet skal stemme om hvorvidt, det vil udelukke et hårdt Brexit. Det vil det formentligt gerne, hvilket tager os videre til torsdag, hvor politikerne så stemmer om at forlænge Brexit for at få mere tid til at forhandle en endelig aftale hjem. Det vil betyde ingen skilsmisse den 29. marts, men at den i stedet træder i kraft senere på året.

Det åbner selvfølgelig for en sluse af mere usikkerhed, men samtidig holder det liv i håbet om et blødt Brexit - eller ingen exit overhovedet. Det vil ifølge James Athey kunne give en svag negativ reaktion i pundet, men formentlig kun tage det ned til omkring 8,60 kroner. Han forklarer, at det, der bliver afgørende, er, hvor stort Mays eventuelle nederlag bliver tirsdag aften.

»Hvis det kun er et lille nederlag, vil markedet overveje, om der måske kan komme en ny aftale med flere ændringer. Jeg tror ikke, at det er særlig sandsynligt, fordi EU formentlig ikke vil genåbne forhandlingerne igen, så jeg regner med, at markedet vil være tilbageholdende med at prise alt for gode nyheder ind,« siger James Athey.

3. Theresa Mays aftale bliver stemt ned  - og det ender med et hårdt Brexit - pundet falder kraftigt

Det her scenarie bliver stadig betragtet som det mest usandsynlige, men ikke desto mindre er det her, vi ender, hvis parlamentet ikke kan blive enige om noget. Under sådan et »no deal« Brexit vil Storbritannien skære alle bånd til EU 29. marts og forlade unionen uden aftaler inden for centralt områder som handel, flytrafik og fødevarerregler.

Flere økonomer vurderer, at det vil gøre ondt på den britiske økonomi. Bank of England-chefen Mark Carney har sagt,at pundet kan falde 25 pct. efterfølgende. Så slemt bliver det formentligt ikke ifølge analytikerne fra Danske Bank og Aberdeen Standard Investments, men de vurderer begge, at pundet står overfor en nedtur under et hårdt Brexit.

Mikael Olai Milhøj forventer, at den engelske valuta kan falde til samme niveau som euroen - til omkring 7,45 kroner. Det svarer til et fald omkring 13 pct. fra tirsdagens kurs.