Brexit koster danske investorer 200 mia. kr.

Briternes nej til EU koster de danske investorer milliarder af kroner. I de kommende dage kan panikken på aktiemarkederne godt aftage lidt, men vi går en uhyre nervøs sommer i møde, lyder det fra både Nordea og Sydbank. S&P nedgraderede mandag aften Storbritannien.

Briternes nej til EU koster de danske investorer milliarder af kroner. Fold sammen
Læs mere

Briternes nej til EU koster de danske investorer et solidt greb i lommen. Siden fredag morgen er de danske aktier dykket med 7,6 pct., og det svarer til et samlet tab på 200 mia. kr.

Det viser beregninger, som Nordea foretog for Berlingske Business mandag, efter at Københavns Fondsbørs var lukket. Der er tale om tabet for det samlede danske aktiemarked.

Hvis man ser på de store aktier i elite­indekset C20, så faldt de med knap fire pct. mandag, hvilket er nogenlunde det samme som i fredags.

Både Nordea og Sydbank advarer om, at nye kursfald kan komme de næste dage, for lige nu ryster markedet af nervøsitet og usikkerhed om, hvad der kommer til at ske.

»Det er usikkerhed, som driver markederne, og det sender aktierne ned. Det minder om nogle af de dage, vi havde under gældskrisen i Sydeuropa og under finanskrisen. I de kommende dage vil det fortsat være usikkerheden, der præger markederne, i takt med at meldingerne kommer fra både briterne og EU-lederne,« siger seniorstrateg i Nordea, Tine Choi Danielsen.

»EU-lederne vil have en afklaring, mens briterne forsøger at købe sig tid til at finde ud af, hvad de vil gøre. Der er modsatrettede interesser, og det vil holde investorerne hen,« siger Tine Choi.

Giftig cocktail

Hun fremhæver, at det er aktierne over en bred kam, som er blevet og bliver ramt. Men internationalt er det specielt britiske bankaktier, der har fået nogle store hak i tuden.

»Vi kan måske komme til at se det, at kursfaldene kommer til at aftage lidt de kommende dage. Der kan komme en »rebound«. Eksempelvis faldt de spanske aktier med helt op til 13 pct. i fredags. Mandag var de kun nede med et par pct.,« siger Tine Choi.

De britiske aktier dykkede med omkring 2,4 pct. mandag. Det var ligeledes nogenlunde det samme som fredag. Men for de danske investorer med engelske aktier kommer der yderligere et valutatab oveni. Pundet er faldet til det laveste niveau i 31 år og fik mandag en gevaldig omgang klø.

Det betyder, at danskere med engelske aktier har fået et gennemsnitligt tab på 15 pct. målt i danske kroner siden fredag morgen. Og der er ikke megen trøst at hente de kommende uger.

Vendes blikket fremad, lyder meldingen, at aktiemarkederne vil være rystet af Brexit lang tid endnu.

Der kan gå flere måneder, inden briterne overhovedet får sendt en formel ansøgning om at melde sig ud af EU. Det skaber nervøsitet på aktiemarkederne hen over sommeren. Markederne vil derfor være uhyre følsomme over for eventuelle dårlige nøgletal for den amerikanske eller internationale økonomi.

»Der kommer en ny jobrapport i USA 8. juni. Hvis den viser dårlige jobtal, vil det være en rigtigt ubehagelig cocktail, der kan holde kurserne nede i lang tid,« siger Tine Choi.

Panik kan aftage snart igen

Aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen, er meget enig.

»De nøgletal, som kommer hen over sommeren, kan ikke alle bare være positive. Nogle vil være negative, og det vil være rigtigt dårligt, fordi det vil komme oven i den dosis af usikkerhed, som i øjeblikket ligger hen over markederne. Det er kun de politiske udmeldinger, som kan løse op for den usikkerhed, som er på markederne. Hvis der ikke bliver løst op for den kaotiske situation, der er lige i øjeblikket, kan usikkerheden godt fortsætte mange uger fremover,« siger Jacob Pedersen, der er enig med Tine Choi i, at den øjeblikkelige panik på aktiemarkederne måske kan aftage lidt de næste dage.

Når det gælder valutaen, lyder meldingen fra bankerne, at der ikke umiddelbart kan ses nogen reaktion på den danske krone. Investorerne sælger ud af pundet og køber dollaren i stedet for, så den amerikanske valuta bliver styrket.

Mandag aften skete der samtidig det, at det amerikanske kreditratingbureau Standard and Poor’s, S&P, nedgarderede Storbritannien fra eliteklassen AAA til AA som følge af den usikkerhed, som Brexit udløser. Danske Bank skriver, at nedgarderingen ikke var overraskende. Samtidig har S&P skåret ned på forudsigelserne for væksten i den britiske økonomi. Nu er forventningen en gennemsnitlig vækst på 1,1 pct. i årene 2016 til 2019. Tidligere hed skønnet 2,1 pct. i gennemsnit.