Brexit-kaos hærger – men pundet og aktier tager det i stiv arm

Der er lagt op til mere politisk ballade i Storbritannien onsdag, men pundet og aktiemarkedet er ikke rigtigt nervøse endnu. Det bliver de først, hvis det tegner til et såkaldt hårdt Brexit den 29. marts.

Theresa May fik igen stemt sin Brexit aftale ned tirsdag aften. Foto: Reuters/Jessica Taylor/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

Og velkommen til en finansdag, der endnu en gang er overskygget af politisk kaos i Storbritannien.

Tirsdag aften led premierminister Theresa May – som forventet – et rungende nederlag i parlamentet, da 391 parlamentarikere stemte imod den skilsmisseaftale, hun med det yderste af neglene fik forhandlet på plads i mandags. Det betyder, at vi med godt to uger til Brexit-deadlinen stadig ikke har en aftale på plads mellem London og Bruxelles. Det ser mildest talt sort ud.

Men finansmarkederne tager det onsdag morgen helt køligt. Pundet bliver handlet i 8,65 kroner, hvilket er langt fra panik-scenariet omkring 8,20 kroner, vi så i starten af januar, og en indikation på, at investorerne ikke helt har opgivet håbet om, at der kommer en eller anden form for Brexit-aftale.

Den engelske valuta steg til omkring 8,80 kroner mandag aften, efter May og EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker blev enige om nogle ekstra garantier, der skulle fikse balladen omkring den nordirske grænse. Men tirsdag formiddag kom den britiske rigsadvokat Geoffrey Cox ud og sagde, at Mays nye aftale ikke juridisk ændrer meget på »backstop«-problemet, hvilket effektivt dræbte den nye aftale og hev pundet tilbage til 8,60 kroner.

Aktiemarkedet i Europa er heller ikke i panik-mode onsdag, og futures for både britiske og europæiske markeder er kun svagt i minus. Den udeblevne panik-reaktion er der en klar grund til. Onsdag skal det britiske parlament stemme om, hvorvidt det vil forlade EU uden en aftale, og ifølge politiske kommentatorer er Underhuset over en bred kam klar til at udelukke et såkaldt hårdt Brexit én gang for alle. Det vil glæde investorerne, der allermest frygter, at Storbritannien smutter fra EU uden en ordentlig aftale, der kan sikre fremtidig handel og andet tæt samarbejde.

Pundet kan derfor sagtens stige de næste par dage, hvis frygt-scenariet bliver ryddet helt af bordet. Enten onsdag eller torsdag skal Mays splittede parlament så stemme om at forlænge Brexit, hvilket ville betyde, 29. marts ikke længere bliver den store afskedsdag.

Aktier i Asien har til gengæld haft en hård dag. Japans børser lukkede med store minusser, efter data viste, at ordrer på produktionsudstyr i januar faldt med den hurtigste hastighed siden september.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det kan rykke markedet i dag

  • Kl. 11. Data på januars industriproduktion i euroområdet. Den industrielle produktion faldt i december med 4,2 pct. sammenlignet med et år tidligere, hvilket var det største fald i ni år.
  • Kl. 13:30. Data på varige forbrugsgoder i USA i januar.
  • Kl. 15:30. Den ugentlige rapport over amerikanske olielagre, udgivet af U.S. Energy Information Administration.

Virksomheder i fokus

  • Norwegian-aktien faldt 2,9 pct. tirsdag, efter luftfartselskabet indførte flyveforbud mod fly af typen Boeing 737 MAX 8, der har været involveret i to flystyrt på et halvt år. Det kommer efter et Ethiopian Airlines fly styrtede søndag, og alle 157 mennesker ombord blev dræbt.
  • IT-firmaet Columbus præsenterer årsrapport.
  • Pandora holder generalforsamling.

Markederne lige nu

Asien
Hong Kongs Hang Seng: -0,5 pct.
Kinas Shanghai Composite: -1,1 pct.
Japans Nikkei 225: -1 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,4 pct.

Europe (futures)
Euro Stoxx 50: -0,4 pct.
Tysklands DAX 30: -0,3 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,4 pct.

USA (futures)
S&P 500: -0,1 pct.
Nasdaq: -0,1 pct.
Dow Jones Industrial Average: -0,2 pct.