Brexit-frygt giver store stryg til pubkæder

En stærkere euro lægger en dæmper på det europæiske aktiemarked fredag, hvor flere britiske pubkæder er under pres som følge af tilbageholdende forbrugere.

Foto: KEVORK DJANSEZIAN

En stærkere euro lægger en dæmper på det europæiske aktiemarked fredag, hvor flere britiske pubkæder er under pres som følge af tilbageholdende forbrugere.

Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks falder 0,1 pct., mens det britiske FTSE 100-indeks dykker 0,3 pct. Det franske CAC 40-indeks falder samtidig 0,2 pct., mens DAX-indekset i Tyskland ligger nogenlunde uændret.

Euro er blevet styrket siden torsdagens rentemøde i Den Europæiske Centralbank, hvor banken undlod at komme med nyt om timingen af en udfasning af det nuværende obligationsprogram.

Britiske Greene King, der ejer 2500 drikke- og spisesteder i Storbritannien, har fredag varslet, at markedsudsigterne ser hårde ud på kort sigt, hvor usikkerheden om det forestående brexit har fået forbrugerne til at holde igen.

Kæden er ifølge eget udsagn påvirket af svag forbrugertillid, højere udgifter og stigende konkurrence, skriver Bloomberg News.

Samtidig har Greene King oplyst, at salget er faldet med 1,2 pct. de seneste 18 uger, og nyhederne har fået investorerne til at sælge aktien fra. Greene King dykker 13 pct. og ligger klart nederst i Stoxx 600-indekset.

Meldingerne sætter også spor hos konkurrenterne JD Wetherspoon og Marston's, der må se aktiekurserne falde 3 pct. og 7 pct.

Derimod er der mere positive takter omkring Finnair, der fredag har opjusteret forventningerne til årets indtjening.

Det finske flyselskab venter nu et driftsoverskud på 135-155 mio. euro, hvor det tidligere havde spået en fordobling af sidste års overskud på 55 mio. euro. Aktien stiger omkring 2 pct.

/ritzau/FINANS