Brexit-chokket fortager sig

Til trods for briternes farvel til EU er aktierne steget pænt i de seneste dage. Analytiker mener, at investorerne er »sluppet for let«.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS

Nervøsiteten var som malet i ansigterne på mange analytikere og private investorer, da de fredag i sidste uge vågnede op til et Brexit-mareridt i form af drastiske kursfald på op til 10 procent.

Men nu er de bekymrede ansigtstræk blevet mindre anspændte. Siden sidste uge har langt de fleste aktiemarkeder fået et decideret comeback, hvor aktiekurserne har nærmet sig status quo før resultatet af den britiske folkeafstemning. De danske aktier ligger fortsat en lille spids under bommen, mens det britiske eliteindeks FTSE 100 fredag steg for fjerde dag i træk og sågar landede på det højeste niveau siden august sidste år.

Artiklen fortsætter under grafen.

Det centrale spørgsmål, som investorer formentlig stiller sig selv, er, hvorfor stiger aktiekurserne i øjeblikket?

Ib Fredslund Madsen, chefstrateg i Jyske Bank, peger særligt på to årsager:

»Når aktiemarkeder falder meget un­der en chok­til­stand, kommer der ty­pisk en op­brems­nin­g i faldet, fordi mar­ke­det re­eva­lue­rer situa­tio­nen og ser på, om der kom­mer ny til.

I virkeligheden er der sket meget lidt, og der kan gå flere måneder, før briterne begynder udmeldelsesprocessen af EU. Men markedet har svært ved at holde angsten i så lang tid, og så sker der typisk det, at nogle går ind og samler op,« siger Ib Fredslund Madsen.

Samtidig fremhæver han, at centralbankerne har meldt sig klar til at understøtte markederne, hvis det skulle blive nødvendigt.

»Vi så torsdag, at den britiske centralbankdirektør, Mark Carney, var parat til at lempe pengepolitikken i løbet af sommeren for at understøtte britisk økonomi. Dermed imødekom han markedets forventninger,« siger Ib Fredslund Madsen.

Når aktierne i det britiske eliteindeks er steget, så skyldes det, at pundet er svækket, og derved har de øget deres konkurrenceevne på eksportmarkederne. Omvendt har de britiske virksomheder, der er koncentreret om det britiske marked, haft det svært. Det kan blandt andet ses ved, at de britiske banker rent kursmæssigt ligger omkring 20 pct. lavere, end de gjorde før folkeafstemningen.

Britisk økonomi får det hårdeste stød

Det er generelt forventningen blandt analytikere, at den britiske økonomi vil blive hårdest ramt af Brexit, hvor usikkerheden er enorm både finansielt og politisk. Det er endnu uvist, hvad det britiske farvel til EU præcist vil betyde for Danmark. Men de danske vismænd vurderer, at bruttonationalproduktet vil blive 0,5 procent mindre end ellers, og at der vil være omkring 14.000 flere ledige end ellers.

Det springende punkt for Danmark og de øvrige europæiske lande bliver dog, hvis nogle EU-lande følger briterne og melder sig ud af det europæiske fællesskab. Det vil skabe endnu større usikkerhed og derved ifølge førende økonomer få meget større effekt end Brexit og føre til galaktiske kursfald på aktiemarkederne.

Ib Fredslund Madsen har på fornemmelsen, at aktieinvestorerne med de seneste dages kursstigninger er »sluppet for let«.

»Aktierne ser ud til at have vendt meget hurtigt rundt – nok også for hurtigt. Vi ved fortsat ikke, hvad udenlandske virksomheders planer er for at blive i England, så der er stadigvæk en masse negative faktorer, der kan spille ind. Jeg tror, at vi skal have flere udsving på aktiemarkederne, når der kommer syn for sagen, om hvad Brexit kommer til at betyde,« siger han.

Usikkerhed er altid skidt

Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, hæfter sig ved, at humøret generelt er i bedring blandt investorerne. Han tror dog stadig, at aktiemarkederne kan være udfordret de kommende måneder, fordi politisk usikkerhed ikke er noget, som investorer kan lide.

»Man skal huske på, at det her Brexit-stød nok i høj grad er et niveauskifte. Storbritannien kan jo kun forlade EU én gang. Så markederne burde kun tage tilpasningen én gang og så begynde at fokusere på andre ting derfra. Sådan fungerer det selvfølgelig ikke helt i praksis. Men det ville være urimeligt at forestille sig, at aktiekurserne skulle tage den ene omgang tæv efter den anden,« siger han.

Overordnet set vurderer Mikael Olai Milhøj, at markedet er på vej til at gå en mere normal hverdag i møde efter valget i Storbritannien.

»De fleste forventer, at Brexit vil betyde lavere vækst i både Storbritannien, Europa og USA. Nu skal vi så på de kommende nøgletal, hvorvidt det sker. Det har markedet brug for at få be- eller afkræftet,« siger Mikael Olai Milhøj.