Brede stigninger med Vestas i front

De danske aktier indleder 2013 med et festfyrværkeri af stigninger.

Læs mere
Fold sammen

Samtlige C20-aktier stiger, efter Repræsentanternes Hus har godkendt en ny budgetpakke i USA, der sikrer, at USA's økonomiske vækst ikke belastes af store offentlige besparelser fra starten af 2013. Ikke mindst Vestas nyder godt af forliget, da den forlænger en vigtig skatterabatordning til vindindustrien, PTC, i yderligere et år.

C20-indekset stiger 1,1 pct. og er dermed atter kommet over 500-niveauet. Indekset ligger i 501,69. Det er første gang siden 12. december, at C20 ligger over 500. Også i udlandet fejres budgetaftalen med stigninger på de store børser i Frankfurt, Paris og London på 1,4-1,8 pct.

Vestas er højdespringer i København med en stigning på 11 pct. til 35,4 kr. Med forlængelsen af PTC-ordningen vil der nu blive givet skatterabet til vindmølleprojekter, der sættes i gang i 2013. Aftalen stod ellers til at udløbe fra den 1. januar. Hos Nordea er man dog fortsat påpasselige med at anbefale køb af vindmølleaktien.

- Selvom det vil være opmuntrende, hvis ordningen forlænges, er det ikke noget, som for alvor ændrer vores fundamentale holdning til Vestas. Markedsforholdene er stadig meget svære, og usikkerheden stor. Vi mener derfor, at det endnu er for tidligt at købe aktien, selvom den er faldet meget de seneste år, skriver Nordea i sin morgenberetning.

Blandt de øvrige C20-aktier har også A.P. Møller - Mærsk og FLSmidth fået en god start på året, efter stigninger i henholdsvis rederi og mineaktierne i Asien. Mærsk-aktien stiger 1,9 pct. til 43.400 kr., og FLSmidth ligger 1,8 pct. højere i 333. Fredag blev en truende strejke blandt havnearbejdere i 14 havne langs øst- og golfkysten i USA afværget.

Også Pandora ligger godt til med en stigning på 1,9 pct., mens bunden af C20 udgøres af GN Store Nord, der dog stiger 0,3 pct. til 82,05 kr.

Carlsberg rammes i 2013 af skrappere regler for salg af alkohol på det store russiske marked. Med indgangen til 2013 karakteriseres øl nemlig som spiritus i Rusland, og det betyder blandt andet, at kiosker ikke må sælge øl fra klokken 23.00 om aftenen og indtil klokken 8.00 om morgenen, rapporterer det russiske nyhedsbureau Interfax. De nye regler har dog længe været kendt på aktiemarkedet, der sender Carlsberg 0,7 pct. højere til 558 kr. fra åbningen.

Blandt sidepapirerne stiger Per Aarsleff 2,4 pct. til 430 kr., selv om aktien fra og med det nye år handles eksklusiv retten til udbytte for 2011/12 på 10 kr. Medregnet udbyttet stiger anlægskoncernen i underkanten af 5 pct.