Brede rentefald på rød aktiedag

Investorerne tager i vid udstrækning penge ud af aktier og lægger dem over i statspapirer tirsdag formiddag, og det sender renterne sydover i de fleste europæiske lande. I Sydeuropa er der dog små rentestigninger at spore.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Herhjemme falder renten på den toneangivende statsobligation med udløb i 2023 med 3 basispoint til 2,0 pct., og bevægelsen er tilsvarende hos den tyske ækvivalent.

Bevægelserne på obligationsmarkederne ventes samtidig at holde sig nogenlunde rolige dagen igennem, fordi nøgletalskalenderen er så godt som tom og ikke er genstand for større ophidselse hos investorerne.

- I fravær af væsentlige økonomiske nøgletal venter vi herefter et forholdsvist roligt obligationsmarked, skriver Sydbank i sin morgenberetning tirsdag.

I mangel af inspiration fra økonomiske nøgletal fokuserer markedet i stedet på onsdagens referat af det seneste møde i den amerikanske centralbanks pengepolitiske komité. Federal Reserve fastholdt både rente og obligationsopkøbsprogram i forbindelse med mødet, men fokus er på, hvornår centralbanken har tænkt sig at skrue ned for opkøbene, der lige nu lyder på 85 mia. dollar om måneden.

Herhjemme har staten solgt en portion statspapirer med udløb i 2023 samt 2016 for samlet knap 2 mia. kr. Begge udstedelser medførte en smule højere låneomkostninger for staten.

De 10-årige obligationer gik således til en gennemsnitlig rente på 2 pct. mod 1,83 pct. ved den seneste tilsvarende udstedelse i begyndelsen af juli. Obligationerne med udløb i 2016 blev bortauktioneret med en rente på 0,48 pct. mod 0,44 pct. ved auktionen den 2. juli.