Børsbarometer: Aktier i omvendtland – når dårlige nyheder bliver til gode nyheder

Aktiemarkedet fik i denne uge en kollektiv åbenbaring: De skuffende nøgletal fra USA må være lig med endnu lavere renter, og derfor endte ugen i et væsentligt højere humør, end den begyndte.

Aktier havde den dårligste start på et nyt kvartal siden finanskrisen, men livede alligevel op på håbet om lavere renter fra den amerikanske centralbank.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Johannes Eisele/AFP/Ritzau Scanpix

Man kan sige meget om aktiemarkedet i øjeblikket, men det er absolut ikke kedeligt at følge med i det. Den seneste uge er investorerne igen blevet kastet ud i en hvirvelvind af op- og nedture, og vi er bestemt ikke blevet klogere på, hvor markedet er på vej hen resten af året.

Fjerde kvartal gik i gang i tirsdags, og aktiemarkedet fejrede årets sidste kvartal med en gedigen nedtur. På bare to dage faldt verdens store børser så meget, at det var den dårligste kvartalsstart siden finanskrisen i 2008-2009.

Nedturen blev udløst af en række skuffende amerikanske nøgletal, der med det samme pustede til aktiemarkedets værste frygt: »Åh nej, USA er på vej i recession, sælg alt.«

»Men så skete der noget. På bare én time fik aktiemarkedet en kollektiv åbenbaring: »Vent nu lidt, hvis data er så dårlige, så vil centralbanken 100 pct. træde til. En rentenedsættelsen er stensikker i oktober. Fedt. Køb alt.««


Torsdag fik vi endnu et dårligt nøgletal – denne gang fra servicesektoren, der er USAs lokomotiv – og aktiemarkedet gik igen i sort: »Pokkers, nu er servicesektoren også ramt, en recession er stensikker, sælg alt.«

Men så skete der noget. På bare én time fik aktiemarkedet en kollektiv åbenbaring: »Vent nu lidt, hvis data er dårlige, vil centralbanken 100 pct. træde til. En rentenedsættelsen er stensikker i oktober. Fedt. Køb alt.« Og på den måde endte, hvad der egentlig begyndte som en skodtorsdag, med at blive en rigtig hæderlig handelsdag på de amerikanske børser.

Ugens forløb kortlægger nogle af aktiemarkedets spændende dynamikker i øjeblikket. I en normal verden vil dårlige nøgletal også være dårlige for aktier, fordi det er et udtryk for en afmatning i økonomien, hvor virksomheders indtjening formentlig vil blive ramt. Lav indtjening = lave aktiekurser. I en normal verden, altså.

Centralbankerne forvrænger virkeligheden

Men i det seneste årti er denne normale verden blevet forvrænget af centralbankerne. Vi er endt et sted, hvor dårlige nyheder hurtigt bliver opfattet som gode nyheder, fordi det øger sandsynligheden for lavere renter og massive opkøbsprogrammer. I stedet for at tænke »Oh shit, der er en recession på vej,« så tænker markedet: »Fedt, nu bliver centralbanken nødt til at sende redningspakker ud, og det er guf for aktier.«

Spørgsmålet – og bekymringen hos mange – er bare, hvor længe den superlempelige pengepolitik fra centralbankerne kan blive ved med at understøtte et historisk langt opsving på aktiemarkedet. Der er et gammelt mundheld, der lyder »Don’t fight the Fed«. Altså, lad vær' at kæmpe imod centralbanken (også kendt som Federal Reserve eller Fed), hvis den har besluttet sig for at redde økonomien og aktiemarkedet.

Foto: Macrobond.

Det er bare ikke altid, at mundheldet holder stik. For eksempel satte den amerikanske centralbank renten ned for første gang i over ti år 31. juli i år, og siden er S&P 500-indekset faktisk faldet over tre pct. Det er selvfølgelig en kort periode at lave statistik på, og man kan argumentere for, at markedet havde indregnet rentenedsættelsen inden.

Men hvis man går længere tilbage, ser man også, at aktier faktisk ofte falder, når renten falder, og stiger, når renten stiger. Mellem september 2007 og december 2008 satte Fed renten ned ti gange, og S&P 500 faldt 40 pct. i samme periode.

I december 2015 begyndte Fed at sætte renten op igen, og S&P 500 steg næsten 50 pct. efterfølgende og slog rekord på rekord – sideløbende med rentestigningerne.

Forklaringen er selvfølgelig, at centralbanken satte renten ned, fordi økonomien kuldsejlede under finanskrisen, og aktiemarkedet fulgte naturligvis med de dystre økonomiske udsigter. Omvendt, da det begyndte at gå godt, satte Fed renten op, og aktiemarkedet fejrede de lyse tider. Præcis som lærebøgerne foreskriver.

Det betyder dog ikke, at centralbankerne aldrig er i stand til at holde hånden under aktiemarkedet eller økonomien. Da det så allermest sort ud under finanskrisen i 2009, bebudede Federal Reserve, at den ville gøre »hvad som helst« for at hive USA ud af krisen. Og det virkede. Det blev vendepunktet for aktiemarkedet – og startskuddet på ti års aktieoptur.

Efter de sløje nøgletal i denne uge forventer markedet, at centralbanken igen vil gøre »hvad som helst« og har nu indregnet en 86 pct. sandsynlighed for en lempelse 30. oktober. Det betyder, at indtil da vil aktier formentligt hoppe kraftigt op og ned, mens investorerne overvejer, om Fed fortsat kan holde liv i opsvinget eller om en nærtstående recession vil vælte læsset. Resten af året bliver i hvert fald ikke kedeligt.

Det skal du holde øje med i næste uge

  • Mandag tidlig morgen kommer der PMI-tal for den kinesiske servicesektor. Senere på morgenen bliver der publiceret tal for fabriksordrer for Tyskland i august og investortillid i eurozonen.
  • Tirsdag er lidt mere stille på datafronten, og eneste semi-highlights er tysk industriproduktion for august og producent-priser for USA i september.
  • Onsdag er der møde i »Eurogruppen« for finansministre i euroområdet, hvor bankunionen, nye medlemmer til ECB og den økonomiske situation er på dagsordenen. I USA kommer der mødereferat fra centralbankens seneste møde, der kan give en indikation om, om der kommer flere rentenedsættelser i år.
  • Torsdag publicerer Den Europæiske Centralbank mødereferat fra sit septembermøde, hvor banken hev renten dybere ned i negativt territorium. I USA kommer der inflationstal for september, og så går regnskabssæsonen forsigtigt i gang, når Delta Air Lines aflægger kvartalsrapport.
  • Fredag holder finansministrene fra hele EU møde, og der kommer inflationstal for Tyskland. Om eftermiddagen kommer University of Michigan med tal for forbrugertilliden i USA, der potentielt kan rykke aktiemarkedet.

Tre ting, jeg talte med mine kilder om:

J.P. Morgan ser sort på Novoymes
Den amerikanske storbank J.P. Morgan sænkede i løbet af ugen sin anbefaling på Novozymes til »undervægt« fra »neutral.« Banken argumenterer for, at kursen er blevet for høj i forhold til konkurrenterne, og at relativt lave oliepriser vil presse Novozymes' priser. Det er, fordi lave oliepriser også giver lave priser på petrokemikalier, der bliver brugt i blandt andet vaskemiddel, som er et af de markeder, Novozymes sælger ind i.

Guld er stadig et godt køb
Guldprisen er steget 17 pct. siden nytår, i takt med at investorerne har søgt ly i såkaldte sikre havne. Fawad Razaqzada, markedsanalytiker hos Forex.com, siger, at der stadig er potentiale for, at guld kan stige yderligere, særligt hvis den amerikanske centralbank fortsætter med at sætte renten ned. De seneste ugers fald skal ses i et større perspektiv, siger han.

Amerikansk arbejdsløshed falder til laveste niveau siden 1969
Arbejdsløsheden i USA faldt til 3,5 pct. i september – det laveste niveau siden 1969. Samtidigt blev der skabt 136.000 nye job i USA sidste måned, hvilket var en anelse mindre end ventet. Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank, kalder samlet jobrapporten for »solid« og siger, at en rentenedsættelse i USA derfor fortsat er et åbent spørgsmål.