Boligpriser falder - stabilisering ventes i 08 - Danske Bank

 

Realkreditrådets statistik over boligpriser for 3. kvartal viser, at pristilpasningen fortsætter for lejligheder i København. Samtidig vurderer Danske Bank på baggrund af tallene, at boligmarkedet i store dele af landet har det sundt og godt.

 

- På Fyn, i Vestjylland, Sydjylland og på Bornholm er priserne endda omkring 10 pct. højere, end de var for et år siden. At boligmarkedet i det meste af landet grundlæggende er sundt understøttes da også af, at antallet af tvangsauktioner fortsat er meget lavt, noterer Danske Bank.

 

Handelsaktiviteten har været meget beskeden hen over sommeren, og der har været megen tale om prisnedsættelser. Danske Bank vil ikke blive overrasket, hvis pristilpasningen fortsætter i 4. kvartal, da ejerlejlighedsmarkedet endnu ikke rigtig er kommet op i gear.

 

Danske Banks seniorøkonom Frank Øland Hansen venter, at boligmarkedet stabiliseres i løbet af 2008.

 

Skattelettelserne i 2008 og 2009 vil give en hjælpende hånd til boligmarkedet, ligesom det vil blive understøttet af de pæne lønstigninger, der er udsigt til. Endelig er ledigheden fortsat meget lav og der ikke udsigt til at renterne vil stige væsentligt, skriver Danske Bank.

 

Også hos Jyske Bank er man positiv for den fremtidige udvikling.

 

- Med udsigt til et fortsat stærkt arbejdsmarked og en robust dansk økonomi, vurderer vi, at risikoen for store prisfald er begrænset. Vi vurderer fortsat, at boligmarkedet på landsplan lægger an til en blød landing med udsigt til nulvækst i boligpriserne de kommende år, noterer Jyske Bank.

 

Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen har også de positive briller på.

 

- Summa summarum, så er der på baggrund af dagens boligtal ingen grund til at gå yderligere i panik. Boligmarkedet er bremset op, men opbremsningen ser ud til at foregå i et respektabelt tempo med de største tilpasninger der, hvor priserne er steget mest. Men så længe dansk økonomi ikke oplever en kraftigere økonomisk afmatning med stigende ledighed til følge, eller kraftigt stigende renter, så vil de negative effekter fra det svagere boligmarked formentlig være relativt begrænsede, om end de naturligvis vil ligge en lille dæmper på forbrugernes købelyst, allerede afspejlet i den opbremsning der har fundet sted i privatforbruget, anfører Jes Asmussen.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )