Børsnotering af DONG koster kassen

Børsnoteringen af DONG koster svimlende summer. Finansministeriet og DONG har foreløbig brugt over 200 mio. kr. på revisorer og honorarer til den amerikanske storbank Rotschild.

Der bliver brændt en del penge af i børsnoteringen af DONG. Indtil videre har det samlet kostet i omegnen af 200 mio. kr. Den samlede regning kan dog blive væsentligt større. Her ses H.C. Ørsted Værket i Københavns Sydhavn. Arkivfoto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Forberedelserne af en af danmarkshistoriens hidtil største børsnoteringer – statens delvise privatisering af energiselskabet DONG Energy – er en bekostelig affære.

Mens DONG foreløbig har brugt over 100 millioner kr. på revisionsomkostninger, har Finansministeriet indtil videre betalt sin finansielle rådgiver, den amerikanske storbank Rotschild, og øvrige rådgivere honorarer på små 100 millioner kroner, erfarer Berlingske Business.

Hertil kommer omkostninger, som ikke er opgjort endnu. I DONG hersker der en højspændt atmosfære. Omkring 50 medarbejdere i DONGs top arbejder således på forberedelserne på at sende selskabet på børsen.

Finansminister Thor Pedersen (V) holder fast ved børsnotering af DONG i løbet af efteråret. Det står klart, efter at ministeren i går holdt et orienteringsmøde med partierne bag aftalen om børsnoteringen af DONG.

»Vi forfølger det mål, at vi kan børsnotere DONG i efteråret, og det mål står uanfægtet,« siger Thor Pedersen.

Aktieuro truer
Forud for mødet havde repræsentanter for forligspartierne i oppositionen, de Radikale, Socialdemokratiet og SF, udtalt sig i skeptiske vendinger omkring et salg af DONG-aktier i år. Det skete efter, at kritikere over for Berlingske Business havde fremlagt en stribe argumenter for at udskyde salget fra 2007 til 2008, bl.a. uroen på finansmarkederne og DONGs problemer med faldende el- og gasindtægter i år.

Hos de Radikale pegede Martin Lidegaard for få dage siden på, at der var »rigtig mange gode økonomiske argumenter« for at udskyde salget af DONG-aktier. Efter mødet med Thor Pedersen har piben fået en anden lyd:

»Vi har fået en meget grundig gennemgang af markedet og selskabet. Det (salget af DONG, red.) er vi blevet overbevist om er fornuftigt, fordi finansministeren havde gode argumenter. Vi har besluttet at køre videre med den tidsplan, der er lagt, og følger processen meget tæt i de kommende måneder. Der er investeret meget store summer i projektet,« siger Martin Lidegaard.

Forligspartierne skal mødes igen inden børsintroduktionen. I gårsdagens møde deltog desuden DONGs formand Fritz Schur og afdelingschef Peter Brixen fra Finansministeriet.

Milliardomkostning
Ministeriet ventes i næste måned at meddele, hvilken dato i oktober DONG børsnoteres. Børsnoteringen af TDC kostede i 1994 en milliard kr. Børsnoteringen af DONG handler som i TDC-sagen også om prestige og store honorarer til de juridiske og økonomiske rådgivere og sælgere af aktier.

Danske Bank, CitiGroup og Morgan Stanley, der er udvalgt som hovedbanker til at føre DONG på børsen, deltager sammen med Nordea og en række andre banker i aktiesalget til private investorer.

Statens og DONGs samlede omkostninger til børsnotering af DONG ventes at blive godt en milliard kr. Alene bankerne vil score antagelig score mellem 400 og 500 millioner kr. for arbejdet med børsprospekt og aktiesalg.

Deltag i debatten om børsnoteringen af DONG