Børsmæglere bruger formue på at stoppe kinesisk aktienedtur

De seneste ugers styrtdyk i kursen på kinesiske aktier, får nu en gruppe på 21 store børsmæglerselskaber til at investere omkring 130 mia. kr. i det blødende marked på opfordring fra den kinesiske regering.

Helt slemt var det fredag, da aktiekurserne på børserne i Shanghai og Shenzen faldt med næsten seks pct. efter, at det kom frem, at de kinesiske myndigheder har indledt en undersøgelse af ”markedsmanipulation”. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALY SONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kinesiske regering kæmper i øjeblikket for at få sat prop i den styrtblødning, det kinesiske aktiemarked har været udsat for de seneste tre uger. Et kursfald på intet mindre end 29 pct. er det foreløbig blevet til, siden markedet toppede 12. juni i år.

Helt slemt var det fredag, da aktiekurserne på børserne i Shanghai og Shenzen faldt med næsten seks pct. efter, at det kom frem, at de kinesiske myndigheder har indledt en undersøgelse af ”markedsmanipulation”.

Myndighederne mener, at en del af årsagen til de kraftige fald, skal findes blandt short sellers, der bevidst har spekuleret i en faldende aktiekurs.

Over weekenden har myndighederne så søsat flere initiativer, som sigter mod at stoppe kursfaldene.

Et af initiativerne er, at regeringen har overtalt 21 store børsmæglerselskaber til at købe aktier op i de største og mest stabile selskaber på det kinesiske børsmarked. Det sker ifølge New York Times ved at etablere en fond på godt 130 mia. danske kr., svarende til 15 pct. af børsmæglerselskabernes nettoaktiver.

Flere analytikere vurderer dog over for New York Times, at opkøb for 130 mia. kr. slet ikke er nok til at stabilisere et aktiemarked på størrelse med det kinesiske. Alene fredag skiftede aktier for godt 700 mia. kr. på børserne i Kina.

Udover opkøb af aktier, har de kinesiske myndigheder ifølge Bloomberg og New York Times suspenderet alle nye børsnoteringer indtil videre. Det drejer sig om 18 på børsen i Shenzhen og ti på børsen i Shanghai. Formålet er ifølge New York Times at få investorerne til at holde deres penge i eksisterende børsnoterede aktier i stedet.

Endelig forsøger de kinesiske myndigheder ifølge Bloomberg at tale krisen ned, ved at bede investorerne lade være med at gå i panik.
Mens de kinesiske myndigheder har short sellers i kikkerten som skurkene bag kursfaldene er de fleste analytikere enige om, at det kraftige fald i lige så høj grad skyldes, at investorer det seneste års tid har lånt store beløb for at købe aktier på især en række small-cap-indeks, som er steget voldsomt det senest års tid.

I og med at mange investorer har lånt penge med sikkerhed i aktierne, bliver de tvunget til at sælge, når kursen begynder at falde, og det starter en negativ spiral, som er hovedforklaringen på de voldsomme kursfald.

Ifølge Bloomberg overvejer den kinesiske regering flere initiativer, som skal dæmme op mod det voldsomme pres mod de kinesiske aktier.

Det drejer sig blandt andet om at lempe stempelafgiften på aktiehandler, tillade pensionsfonde at investere i aktier, og muligvis lempe reglerne, så det bliver mere attraktivt for udenlandske investorer at købe kinesiske aktier.