Børsgigant vil overflødiggøre aktiemarkedernes mellemmænd

Finansverdenen står over for et muligt teknologisk kvantespring, der lige som ved internettets fremkomst kan ændre hele måden, man køber og sælger aktier på. Sådan lyder meldingen fra verdens største børsgruppe, NASDAQ, der har iværksat konkrete forsøg med den omdiskuterede blockchain-teknologi.

Aktiemarkederne står over for store teknologiske forandringer, forudser NASDAQ-direktør Hans-Ole Jochumsen. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken ringer, og med ét udbryder der panik. På handelsgulvet kaster velklædte mænd og kvinder sig mod hinanden i et farverigt virvar af opråb, gestikulationer og investeringsivrige øjne. Et håndtegn signalerer køb. Et andet salg. I midten af cirkusset står 35 børsvekselerer og forsøger at skabe orden i kaos, alt imens noteringslederen holder et vågent øje med slagets gang. Blodtrykket er højt, håndfladerne fugtige, for hvem vil købe hvilke værdipapirer og til hvor høj en pris?

Nogenlunde sådan så virkeligheden længe ud i Fondsbørsens lokaler på Nikolaj Plads i Købehavn. I hvert fald lige indtil den teknologiske udvikling pludselig fik sat en stopper for galskaben en dag i 1989. Opråb og håndfagter blev erstattet af en stille summen fra computere og servere – og den febrilske stemning var som forduftet ud gennem kablerne til cyberspace.

Ifølge Hans-Ole Jochumsen, der er præsident i verdens største børsselskab, NASDAQ OMX Group, står aktiemarkederne med al sandsynlighed over for et lignende opbrud i dag. Et slags teknologisk paradigmeskifte, drevet frem af en ny og uafhængig digital valuta og dens underliggende transaktionsplatform, som angiveligt kan vende op og ned på hele branchens bærende infrastruktur.

»Der er en høj sandsynlighed for, at den her nye blockchain-teknologi kan medføre store forandringer i den finansielle sektor. Og det er derfor, vi har kastet os over den. Man kan jo undre sig over, at vi med al den teknologi, vi har til rådighed i dag, alligevel ikke er i stand til at handle aktier i realtid. Hvis du nu har været heldig og fået fat i en DONG-aktie, men gerne vil sælge halvdelen videre til mig, så tager det to dage for os at gennemføre transaktionen, fordi den først skal cleares hos alle mulige mellemmænd,« siger Hans-Ole Jochumsen.

I stedet burde aktier kunne købes og sælges med øjeblikkelig virkning, mener børschefen, og en af måderne, man kan lykkes med det, er gennem den såkaldte blockchain-teknologi.

Farvel til mellemmanden

I korte træk er det en åben og decentraliseret database, som muliggør overførsel af aktiver direkte mellem to personer hurtigere og billigere end i finansverdenens traditionelle systemer. Og fremtidsperspektiverne i teknologien er angiveligt store. Rigtigt store, fortæller Hans-Ole Jochumsen.

»Et af problemerne i dag er, at der altid er nogle, som er nødt til at overtage risikoen, når en aktiehandel skal gennemføres, og det er jo ikke gratis. Med blockchain-teknologien kan du fuldstændigt fjerne det mellemled, fordi clearingen foregår direkte i en åben database,« siger han og uddyber.

»Hvis DONG-aktierne eksempelvis ikke blev udstedt på værdipapircentralen, men oven på en blockchain, så ville det være muligt at handle med aktier og overdrage det juridiske ejerskab på én og samme tid, uden at transaktionen først skulle cleares hos en tredjepart. Det klarer systemet selv. Så det er simpelthen en anden måde at udstede værdipapirer på, som kan effektivisere hele handelsprocessen.«

Dertil kommer, at blockchain-transaktioner i sit udgangspunkt er langt mere transparente end nutidens systemer. Hvor finansielle institutioner i dag har hver deres individuelle bankbog, findes der med blockchain-teknologien kun én, som er åben for alle. Det betyder også, at alle handler kan spores, fordi der er en offentlig »kæde« af data knyttet til hver transaktion. Man vil simpelthen til enhver tid vide, hvem der ejer et givent værdipapir, og hvem der har ejet det før.

Mod fremtidens markedsplads

Potentialet er altså stort, lader Hans-Ole Jochumsen forstå. Og derfor har NASDAQ iværksat to konkrete udviklingsprojekter, der har til formål at afsøge mulighederne i blockchain-teknologien.

I december førte det til verdens første transaktion, hvor et værdipapir blev handlet via blockchain-platformen. Og i dag er teknologien rullet ud på forsøgsbasis på en mindre lukket markedsplads, NASDAQ Private Market, i USA.

»Her er vi gået i gang med at tilbyde en handelsløsning baseret på blockchain. Mens aktiebrevet normalt ville ligge i en skuffe hos en advokat eller en bank, har vi groft sagt scannet værdipapiret og lagt det oven på blockchain-teknologien. Det betyder, at investorerne nu kan handle de private selskabsaktier direkte med hinanden og i realtid,« forklarer Hans-Ole Jochumsen.

Usikker tidshorisont

Teknologien har dermed bevist sit værd, men det betyder dog ikke, at alverdens investorer får glæde af systemet lige foreløbig.

»Hvis man kigger på det fra et teoretisk perspektiv, så er der fantastiske muligheder i blockchain. Spørgsmålet er bare, hvordan vi går fra vision til noget reel. Og der har vi valgt at sige, at der ikke er nogen grund til at slå for store brød op fra starten. Når vi taler aktietransaktioner, så er der er rigtigt mange, der skal tages i ed, hvis tingene skal laves om. Derfor har valgt at teste, om det her virker i nogle lukkede økosystemer, og så tager vi udviklingen projekt for projekt,« siger Hans-Ole Jochumsen, der ikke vil forudsige, hvornår teknologien eventuelt vil blive rullet ud i større skala.

»Jeg skal stadig overbevises om, at det her system ikke kan hackes. Men hvis vi nu tænker på, hvordan folk havde det, da internettet kom frem, så handler det jo til at være åben. Dengang troede 99 procent af befolkningen ikke på, at det havde nogen fremtid, men prøv at se, hvor vi står i dag.«