Børsfald fortsætter efter Bhuttos død

Mordet på den pakistanske oppositionsleder skaber chok på verdens finans- og råvaremarkeder.

Verdens finansmarkeder og råvaremarkeder reagerer chokeret på nyheden om Benazir Bhuttos død. Usikkerheden om, hvad drabet vil betyde, får aktierne til at falde i kurs, mens råvarer og obligationer stiger.

Således er olieprisen i løbet af de tidlige aftentimer steget 1,30 dollar pr. tønde, eller godt 1,3 procent. Markedet betaler nu 97,27 dollar for en tønde amerikansk råolie og 95,22 dollar for nordsøolie.

Aktierne er gået den modsatte vej; Dow Jones Industrials-indekset er foreløbig faldet godt én procent.

Men på råvaremarkederne er der høj stemning.

»Det vil bestemt være til fordel for guld. Ustabilitet i Pakistan er gunstigt for markedet,« siger James Moore, ædelmetalanalytiker hos TheBullionDesk.com ifølge nyhedsbureauet Reuters, efter at guldprisen havde hoppet halvanden dollar i vejret pr. ounce til det højeste niveau i en måned.

Guld er et foretrukkent sted for investorer og spekulanter at anbringe deres penge, når der er større usikkerhed på markederne, hvilket netop er, hvad drabet på Bhutto skaber.

Til gengæld faldt renten på ti-årige amerikanske statsobligationer fra 4,28 til 4,23 procent på grund af den forøgede usikkerhed.

Markedsdeltagere nævner også nogle svage amerikanske nøgletal, der blev offentliggjort i dag.

»Men det var Benazir Bhuttos ulykkelige død i Pakistan, der trak overskrifterne. Det er en historie om global stabilitet,« konkluderede Peter Kenny, administerende direktør for Knight Equity Markets in Jersey City, New Jersey, ifølge Reuters.

Samme holdning har Christian Svendsen, der er markedsstrateg i investeringsbanken Saxo Bank i Danmark.

»Tragedier som denne skaber forvirring og ikke mindst øget usikkerhed på de finansielle markeder,« siger han.