Børsen i Athen genåbner efter en måneds pause

Mandag bliver det igen muligt at handle græske aktier på børsen i Athen. Men for grækerne selv, bliver det med restriktioner.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI. Børsen i Athen
Læs mere
Fold sammen

Athens børs genåbner mandag for første gang, siden myndighederne suspenderede aktiehandlen den 29. juni samtidig med, at der blev indført kapitalkontrol som følge af gældkrisen.

For at sikre, at grækerne ikke ripper bankerne for penge til aktieinvesteringer, sætter myndighederne aktiehandlen i gang med visse restriktioner.

Lokale investorer vil således kun kunne købe aktier med eksisterende beholdninger af kontanter, og de vil ikke kunne trække penge til investeringer på deres græske bankkonti.

Kapitalkontrollen, der blev indført den 29. juni betød blandt andet lukning af banker og børserne. Kontanthævninger i pengeautomater blev den gang begrænset til 60 euro  per dag.

Da bankerne åbnede igen den 20. juli, efter at EU og Grækenland var blevet enige om principperne for en ny redningspakke, blev hævningsbegrænsningen ændret til, at man kunne hæve 420 euro om ugen.

De græske aktier har været hårdt ramt af gældskrisen og flere års økonomisk slankekur. I løbet af det sidste år er det toneangivende græske aktieindeks ASE-indekset faldet med en tredjedel i værdi. I samme periode er det toneangivende danske aktieindeks, C20 Cap, steget med en tredjedel.