Børsbarometer: TINA er død – storbanker starter flirt med skindød investering

I flere år har fænomenet TINA – There Is No Alternative – været med til at drive aktiemarkedet højere. Men efter de seneste voldsomme rentestigninger begynder obligationer nu at være et godt alternativ, og aktier står derfor ikke længere alene som investorernes store kærlighed.

Aktier får nu skarp konkurrence fra deres lidt kedeligere fætter, obligationer, der ellers har ligget i hi i en årrække. De seneste rentestigninger får storinvestorerne til at anbefale obligationer igen. Arkivfoto: Brendan McDermid/Reuters/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mit navn er Bond – Government Bond. Og jeg er på vej ind i din investeringsportefølje. I hvert fald hvis man spørger flere af de store kapitalforvaltere.

Efter nogle mildest talt elendige år for obligationer har de seneste voldsomme rentestigninger igen vakt dem til live, og i både Danmark og udlandet anbefaler en række finanshuse nu, at man begynder at købe en smule op. Ikke for hele formuen, bevares, men en mindre klat, der kan afbøde noget af den uro, vi oplever på aktier i øjeblikket.

For godt nok har aktier historisk været den bedste aktivklasse og gennem en årrække med negative renter næsten været investorernes eneste mulighed for at få afkast. Det fænomen, som finansmarkedet kækt har navngivet TINA – There Is No Alternative. Men intet er, som det plejer, og lige nu kan strategerne ikke blive enige om, om aktiemarkedet er billigt eller skal yderligere 30 procent ned.

For en uges tid siden virkede det ellers, som om vi havde lagt det værste af nedturen bag os, og et par dage havde vi endda stigninger på næsten fem procent flere steder. Men nu er vi tilbage til de blodrøde tal, og kurslussinger føles igen som hverdag. TINA er med andre ord kommet på intensiv – sendt mod graven af de ellers så stilfærdige obligationer.

Første rentestigning i 11 år

Det turbulente aktiemarked skyldes i høj grad, at inflationen er eksploderet, og at centralbankerne er begyndt at sætte renten op. Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har allerede gjort det to gange og vil efter al sandsynlighed hæve renten igen i næste uge.

I Europa gjorde Den Europæiske Centralbank, ECB, i denne uge op med et årtis ultralempelig pengepolitik og varslede, at den for første gang siden 2011 vil servere en rentestigning i næste måned, og derefter igen i september. Negative renter vil være en saga blot, når vi runder årsskiftet.

Intet af det her kommer som en overraskelse, men alligevel har det løbet finansmarkedet over ende. For første gang i 50 år er både aktier og obligationer i en korrektion samtidig, og den traditionelle investeringsfilosofi med at have 60 procent aktier og 40 procent obligationer har i år været en fantastisk dårlig forretning. Ifølge Karen Ward, chef markedsstrateg hos J.P. Morgan Asset Management i London, har 2022 indtil videre faktisk været det dårligste år for en 60/40-portefølje siden i hvert fald 1962. Længere tilbage har man ikke data for.

Normalt vil man ellers forvente, at investorerne flygter over i obligationer, når der – som nu – er høj bølgegang på de finansielle verdenshave. Men fordi den nuværende ståhej er drevet af høj inflation og rentestigninger fra centralbankerne, gør det også obligationer upopulære. Obligationskurser falder nemlig, når renterne stiger. Og det er så her, at kapitalforvalterne for alvor begynder at blive interesserede. For mens de ikke turde kaste sig ud i obligationer, mens renterne tordnede i vejret og kurserne dykkede, er de så småt ved at finde modet nu.

Rentetoppen er tæt på

Argumentet her er tifoldigt: For det første er renterne flere steder nu så høje, at obligationer tilbyder et attraktivt afkast. Det gælder for eksempel de tiårige amerikanske statsobligationer med en rente på tre procent. Tre procent blæser selvfølgelig ikke sokkerne af nogen, men det er trods alt bedre end aktiefald på fem, ti eller 20 procent, og så er det ifølge flere forvaltere en fin underliggende motor til en portefølje. Og for det andet så tyder det på, at de største rentestigninger er bag os. Det gælder særligt i USA, hvor den tiårige rente har fundet et leje omkring de tre procent. Det gør risikoen for potentielle kurstab noget mindre.

Hos J.P. Morgan forventer Karen Ward ikke, at renten skal meget længere over de tre procent i USA, og hun vurderer derfor, at obligationer igen bør få en plads i porteføljen. Hun beskriver sin nyfundne optimisme sådan her: »Det er lang tid siden, jeg har kunnet udtrykke mig optimistisk om obligationer, men se hvor renterne er nu. Obligationsmarkedet er kommet langt, og ser nu mere attraktivt ud.«

Kedelig? Ikke mere

Og Ward er langtfra den eneste i den her lejr. Mens denne klumme var undervejs, sendte den britiske forvalter Schroders en analyse på gaden med titlen »bonds are back« – obligationer er tilbage. Her siger Paul Grainger, Schroders chef for obligationer, at den ellers så kedelige aktivklasse, nu er en af de allerbedste muligheder for at skabe afkast. Han kommer med tre grunde:

1. Kurserne er banket så meget tilbage, at de nu er landet på et attraktivt niveau med tiltalende renter. Selv hvis Grainger ikke får ret, og obligationer dykker yderligere, tilbyder udbetalingerne fra de højere renter en form beskyttelse mod kurstab, forklarer han.

2. Kald det stormskyer eller en orkan, uanset ordvalget er der efterhånden enighed derude om, at den økonomiske vækst i år ikke bliver så stærk som først antaget. I perioder med økonomisk usikkerhed er obligationer ofte en sikker havn, og Grainger påpeger, at en god blanding af globale obligationer kan fungere som en solid buffer i en portefølje. Han nævner specifikt Bloomberg Barclays Global Aggregate Index, der dækker bredt både geografisk og inden for sektorer.

3. Centralbankerne kommer ikke til at hæve renten, så aggressivt som markedet tror. Grainger argumenterer for, at en række af de rentestigninger, som markedet allerede har priset ind, simpelthen ikke kommer til at ske, fordi økonomien bliver svækket. Det gælder især, hvis vi også begynder at se bevis på, at inflationen er ved at have toppet.

Herhjemme har Poul Kobberup, investeringsdirektør hos Danica Pension, også for nylig slået et slag for obligationer, bakket op af blandt andre Bank of America, Citi og Aberdeen Asset Management.

Der er altså igen kommet et alternativ til aktier. Så hvor hårdt det end lyder – TINA er død.