Børsbarometer: Pundet i limbo, efter at May foreslår ny Brexit-aftale

Den britiske premierminister, Theresa May, har fremlagt en ny Brexit-aftale, men den er allerede dødsdømt fra start. Pundet har svært ved at finde noget positivt i den politiske ballade og sidder fast omkring 8,50 kroner. Handelskrigen udvikler sig mere og mere til en IT-krig mellem stormagter.

Den britiske premierminister Theresa May har fremlagt sit seneste Brexit-forslag, men der er allerede stor modstand mod det. Foto: EPA/Chris Ratcliffe/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

Og velkommen til en morgen, hvor vi for en gang skyld ikke indleder med den langtrukne handelskrig, men i stedet vender blikket mod Storbritannien, hvor Brexit er begyndt at ulme igen.

Tirsdag fremlagde premierminister Theresa May sit seneste – og formentligt sidste – bud på en skilsmisseaftale med EU med håbet om endelig at få overvundet det kritiske Underhus. Hendes gamle plan blev stemt ned tre gange, hvilket i sidste ende førte til en forlængelse af Brexit-deadlinen til 31. oktober. I det nye forslag åbner May for at sende den endelige aftale til folkeafstemning hos briterne, hvis parlamentet giver grønt lys.

Problemet er bare, at det gør parlamentet formentligt ikke. Både hendes eget parti og oppositionsmedlemmer har nemlig allerede meddelt, at de ikke vil stemme for den nye aftale. Efter de seneste måneders Brexit-kaos er presset for, at May fratræder, steget markant, og det forventes, at hun træder tilbage allerede inden sommerferien.

Den totale nedsmeltning i Brexit-forhandlinger har også sat sit præg på pundet. Den britiske valuta er faldet til omkring 8,50 kroner fra omkring 8,8 kroner i marts. Pundet formåede dog at tage et lille spring højere til 8,55 kroner tirsdag aften, da May fremlagde forslaget om en folkeafstemning, men faldt hurtigt tilbage, da det stod klart, at denne aftale formentligt heller ikke går igennem. Hvis May går af, står hendes partikollega og Brexit-tilhænger Boris Johnson klar i kulissen til at tage over. Alternativt kan der blive udskrevet nyvalg med chancen for, at Labour overtager magten. Begge dele bliver betragtet som negativt for pundet.

»Sandsynligheden for at der kommer en (og tilmed god og acceptabel) løsning på denne side af sommerferien falder dag for dag. Så længe der ikke er en flertalsløsning, som er stemt igennem i Underhuset, vil investorerne ikke købe historien om det gode Brexit. Måske er det Theresa May, som er blevet en del af selve problemet,« skriver Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, i en kommentar.

Tilbage til handelskrigen, hvor situationen også er spidset til natten over. Ifølge internationale medier overvejer USA at begrænse adgangen til vigtig amerikansk teknologi for fem kinesiske IT-giganter, inklusiv Hangzhou Hikvision Digital Technology, der er en af verdens største producenter af udstyr til videoovervågning. Den seneste udvikling bekræfter, at handelskrigen i den grad er ved at udvikle sig til en IT-krig mellem verdens stormagter. En handelsaftale mellem USA og Kina føles nu længere og længere væk, og det kan lægge en dæmper på aktiemarkederne de kommende uger.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det kan også rykke markedet i dag

  • Kl. 9:30: Eurozonen – ECB præsident Mario Draghi holder tale i Frankfurt om pengepolitik
  • Kl. 11.30: Eurozonen – Peter Praet, medlem af ECBs direktion, holder tale i Frankfurt
  • Kl. 16.00: USA – John C. Williams, chef for Federal Reserve i New York, taler ved en pressekonference
  • Kl. 16.10: USA – Raphael W. Bostic, chef for Federal Reserve Atlanta, taler ved »Dallas Fed Conference«
  • Kl. 20.00: USA – møderefarat fra den amerikanske centralbank

Virksomheder i fokus

  • DSV - Morgan Stanley hæver sin anbefaling til »overvægt« fra »ligevægt« og løfter kursmålet til 750 kroner fra 615 kroner. Tirsdag lukkede aktien i en kurs på 592 kroner.
  • SimCorp er kommet med regnskab for første kvartal og fastholder forventningerne til 2019 om en omsætningsvækst på 8-13 pct.
  • Bavarian Nordic fastholder også forventningerne til 2019 efter et første kvartal med en omsætning på 126,8 mio. kroner.

Markederne lige nu

Asien
Hong Kongs Hang Seng: +0,1 pct.
Kinas Shanghai Composite: -0,7 pct.
Japans Nikkei 225: +0,1 pct.
Sydkoreas Kospi: +0,3 pct.

Europe (futures)
Euro Stoxx 50: -0,1 pct.
Tysklands DAX 30: -0,1 pct.
Storbritanniens FTSE 100: +0,2 pct.

USA (futures)
S&P 500: -0,2 pct.
Nasdaq: -0,3 pct.
Dow Jones Industrial Average: -0,2 pct.

Råvarer:
Olie (Brent): -0,8 pct. til 71,61 dollar
Guld: -0,1 pct. til 1.272,35 dollar

Valuta:
1 dollar koster: 6,70 kroner
1 pund koster: 8,50 kroner