Børsbarometer: Powell gør det umulige – sender aktier på himmelflugt og baner vej for flere rekorder

Det er endelig lykkedes de amerikanske aktier at klatre til rekordniveauer. En støttende centralbank, en stærk økonomi og ikke mindst »sæsoneffekten« kan hjælpe aktier til at fortsætte opturen resten af året.

Ro på – det går fint med den amerikanske økonomi, lød meldingen fra Jerome Powell, amerikansk centralbankchef.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Reynolds/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så skete det igen. Rekorderne er i denne uge regnet ned over aktiemarkedet i USA, mens de europæiske børser steg til de højeste niveauer i over halvandet år.

Det er der en god grund til. Den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, formåede til rentemødet i onsdags at finde den hårfine balance mellem at udtrykke nok bekymring til at sætte renten ned og nok optimisme til ikke at skabe panik.

Investorerne befinder sig altså midt i et »Guldlok-scenarie« – den økonomiske vækst er ikke for varm, hvilket fører til rentestigninger, ikke for kold, hvilket kan føre til recession, men lige tilpas, hvilket giver rentenedsættelser, mens økonomien stadig vokser med to procent. Det betyder, at vi nu har lave renter og en solid amerikansk økonomi, der med Powells egne ord »fortsat forventes at vokse«. Win-win. Det amerikanske »kongetal«, som angiver antallet af nye job skabt uden for landbruget, understregede også fredag, at der absolut ikke er noget at bekymre sig om med hensyn til arbejdsmarkedet.

Inden rentemødet var der i investeringskredse bekymringer om, at aktier ville falde uanset hvad, som de gjorde både i juli og september – de to andre gange i år, hvor centralbanken satte renten ned. Men med Powells uovertrufne balanceakt kan vi nu lægge den bekymring bag os og se fremad.

Og det ser faktisk rimelig fornuftigt ud.

GRAFIK

Aktier har ikke toppet endnu ifølge RSI-indikatoren

Storbank tror på ti procents stigning

Ser man på en af de kendte målere for aktiemarkedet – det såkaldte Relative Strength Index – læner vi os i hvert fald ikke op ad en større korrektion. Indekset fungerer på den måde, at en værdi over 70 antyder, at et indeks er overkøbt, og at en nedtur står for døren, mens en værdi under 30 betyder, at det er oversolgt, og at der formentlig snart kommer et opsving. I øjeblikket ligger det amerikanske S&P 500 indeks, det paneuropæiske Stoxx Europe 600 indeks og det danske eliteindeks, C25, alle lige omkring 60. Det er altså ikke verdens største opkøbsmulighed, men samtidig heller ikke nogen grund til at sælge.

Det er samme signal, vi får fra Bank of Americas Bull & Bear-indikator. I sidste uge rykkede det ud af »købsterritoriet« til en mere neutral position, og der er det blevet i denne uge. Indikatoren ligger dog stadig meget tættere på »køb« end »sælg,« hvilket indikerer, at vi godt kan få nogle stigninger herfra. Bank of Americas kursmål for S&P 500 er 3.333 inden 3. marts – en stigning på ti pct., fra hvor vi er nu.

Og så er der den historiske sæsoneffekt. November og december plejer at være nogle af årets bedste måneder (med undtagelse af sidste år), og statistisk kan man forvente, at opsvinget fortsætter året ud. Data fra Dow Jones Data Group viser endda, at når aktier er steget mindst 15 pct. fra januar til slutningen af oktober, så stiger de i 100 pct. af tilfældene i årets sidste måneder. I år er de fleste store indeks oppe med omkring 20 pct. siden nytår.

De statistiske og tekniske analyser er også bakket op af flere investeringsstrateger. I løbet af ugen talte jeg med Bernard Aybran, der er investeringschef hos Invesco Asset Management i Paris. Han forklarede, at der i år har været et kæmpe outflow af kapital ud af aktier – investorerne er simpelthen flygtet fra dem. Når der alligevel har været et stort aktieopsving i 2019, er det primært på grund af gigantiske tilbagekøbsprogrammer hos virksomhederne.

Men det outflow er ved at vende og tegner godt for fjerde kvartal. Ifølge Bernard er investorerne ved at være godt trætte af, at de ikke har hægtet sig på opsvinget og begynder derfor nu at deltage. Kombinationen af lave renter, tilbagekøbsprogrammer og flere penge, der søger vej til aktier, burde derfor give anledning til friske rekorder de kommende måneder.

Det bliver dog ikke et helt free ride. Handelsaftalen mellem USA og Kina er på rette spor, men stadig ikke underskrevet. Brexit er principielt aftalt, men ikke skrevet ind i britisk lov og nu er der udskrevet parlamentsvalg til 12. december. Regnskabssæsonen er heller ikke slut, og vi mangler at få det fulde overblik over virksomhedernes forventninger til fremtiden. Der er altså stadig faktorer, der kan afspore opsvinget.

Det skal du holde øje med i næste uge

  • Mandag kommer de endelig PMI-tal for industrisektoren i Europa, mens der i USA kommer data for nye fabriksordrer. Parken og Uber kommer med kvartalsregnskaber.
  • Tirsdag er der rentemøde hos centralbankerne i Australien, PMI-tal for den kinesiske servicesektor og det kendte ISM-indeks for servicesektoren i USA. Pandora, Lundbeck og Coloplast kommer med regnskaber.
  • Onsdag fortsætter det med PMI-tal i Europa, denne gang for servicesektoren. Der er også fabriksordrer fra Tyskland, der kan være med til at vise, om Europas største økonomi er på randen af recession. Rederiet Norden kommer med regnskab.
  • Torsdag holder gruppen af finansministre i euroområdet (også kendt som Eurogroup) møde, og EU-Kommissionen udgiver sine økonomiske vækstprognoser. Centralbanken i Storbritannien, Bank of England, holder rentemøde. I USA kommer der tal for nytilmeldte ledige. Teva, ISS, Vestas, Bavarian Nordic, og GN Store Nord kommer med regnskab.
  • Ugen slutter fredag med import- og eksportdata fra Kina, der er vigtige, fordi de fortæller noget om global handel og om, hvordan handelskrigen med USA har påvirket landet. I USA kommer den foreløbige opgørelse over forbrugertillid i november. SAS kommer med trafiktal for oktober.

Tre gode råd fra mine kilder

Et godt råd om grønne investeringer
Interessen for bæredygtige investeringer er nærmest gået fra 0 til 100 de seneste år. Men før man kaster alle sine sparepenge i den retning, er det værd at lytte til et godt råd og en advarsel fra Laila Mortensen, administrerende direktør i Industriens Pension. Hun forklarer, at det for den private investor kan være svært selv at finde virksomheder, der lever op til alle bæredygtighedskriterierne. Derfor er det en god idé at gå efter fonde med høj ESG-score – Environment, Social og Governance – og samtidig læse op på, hvilke kriterier fondene arbejder ud fra. Advarslen kommer her: Pas på med kun at gå efter investeringer i grøn energi. Investeringsuniverset bliver på den måde for lille, hvis man ikke også ser på andre sektorer og aktivklasser, og det er vigtigt at diversificere, siger Laila Mortensen.

Goldman: Hold dig fra pundet indtil parlamentsvalg
Det britiske parlament er for en gangs skyld blevet enig om noget: At der skal holdes nyt parlamentsvalg 12. december. Det har fået den amerikanske storbank Goldman Sachs til at lukke sine pundinvesteringer, indtil der kommer mere politisk klarhed. Goldman har ellers været optimistisk i forhold til den hårdt prøvede britiske valuta og vurderer stadig, at der på lidt længere sigt kan være værdi at hente, primært fordi risikoen for et hårdt Brexit er blevet væsentligt mindre.

Novo Nordisk er stadig et godt køb
Den danske medicinaldarling kom fredag med regnskab, og det blev godt modtaget af både investorer og aktionærer. Aktien steg 1,9 pct. umiddelbart efter og var med til at skubbe det danske indeks op 1,4 pct. (før det blev lukket på grund af et IT-sammenbrud). Blandt analytikere, der har beholdt en »købs«-anbefaling efterfølgende, er Citigroups Peter Verdult. Han forventer, at aktien kan stige godt 10 pct. over det næste år, drevet af stærkt salg af diabetes-medicinen GLP-1, som er den type medicin Novo satser allermest på.