Børsbarometer: Panik, håb og minder fra finanskrisen – coronavirus holder aktiefrygten i live

Det har igen været en vild uge på aktiemarkedet. Udsvingende har været unormalt store, og investorerne er efterladt i et limbo – er coronapanikken overdrevet eller ikke seriøs nok? Ingen ved, hvor markedet er på vej hen, men alle er enige om at volatiliteten er kommet for at blive.

Det har ikke været nemt at være aktiehandler i denne uge – markedet har hoppet op og ned og lavet daglige udsving, der er langt større end normalen. Og det er ikke sundt.  Fold sammen
Læs mere
Foto: David Dee Delgado/AFP/Getty Images/Ritzau Scanpix

Hold da op for en aktieuge – igen.

Hver dag er aktierne pisket op og ned, og udsving på op til fem procent i de store indeks har været normen. I USA har Dow Jones-indekset på en og samme uge formået at have sin bedste dag i ti år og derefter tabt knap seks pct. i værdi på to dage. Og bare for at slå fast med syvtommersøm – der er intet normalt eller sundt ved at have så store daglige udsving i aktiemarkedet.

For statistiknørder taler vi udsving på over tre standardafvigelser. Som min kilde Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank, sagde til mig, har de seneste fem dage været helt »uden for nummer«, og han har ikke i sine 25 år som investeringsstrateg været med til noget lignende.

Ud over aktiernes rutsjebanetur er obligationsmarkedet også blevet vendt på hovedet. Den amerikanske rente – verdens vigtigste – er faldet til det laveste niveau nogensinde, mens den tiårige rente i Danmark er nede på minus 0,7 pct. Det betyder, at folk, som har lav risiko i deres portefølje (få aktier, mange obligationer), rent faktisk har haft en ret god uge.

Markedstumulten er selvfølgelig igen en konsekvens af coronavirussen. Den spreder sig fortsat hurtigt uden for Kina, og i både Danmark og på verdensplan stiger antallet af smittede hastigt.

Investorerne efterladt i limbo

Udbruddet har efterladt investorerne i et limbo, og de kan ikke finde ud af, om coronapanikken er overdrevet (køb aktier nu), lige tilpas (afvent og se, hvordan de næste uger spiller ud) eller ikke seriøs nok (sælg alt).

Nogle dage er aktier steget voldsomt på håbet om, at panikken er midlertidig, og at vi snart kommer tilbage til de rekordniveauer, vi så for blot et par uger siden. Når virussen driver over – og det gør den på et tidspunkt – vil coronaudbruddet nemlig have været en genial opkøbsmulighed, og ingen vil gå glip af opturen, når den kommer. Havde du for eksempel købt aktier i marts 2009 – på højden af finanskrisen – var din investering steget 70 pct. på ét år. Havde du derimod købt aktier fire måneder før, var din portefølje blevet halveret. Timing is everything.

Det er altså vanvittigt svært at forudsige, hvornår bunden er nået, og det er med til at skabe ekstrem høj volatilitet. Ingen af mine kilder vil derfor sige, hvor markedet er på vej hen, og det eneste, de forsigtigt tør forudsige, er, at volatiliteten fortsætter, så langt øjet rækker. Fedt.

BlackRock, verdens største kapitalforvalter, har taget konsekvensen af usikkerheden og netop reduceret sin overvægt i aktier.

Kan centralbankerne redde aktierne?

Uroen har også fået investorerne til at se mod centralbankerne, der har ageret redningsplanke, hver gang der har været optræk til mørke skyer. Som håbet forsøgte den amerikanske centralbank, Fed, i denne uge at redde dagen ved at sætte renten ned med 50 basispoint.

Det var ikke bare en større rentenedsættelse end normalt, det var også uden for et »normalt« rentemøde. Sidst centralbanken foretog et sådant såkaldt »emergency cut« var i oktober 2008, lige efter Lehman Brothers krakkede. Andre gange tæller efter 11. september 2001 og da IT-boblen bristede. Med andre ord – Fed anser coronavirussen for en nødsituation.

Det var også derfor, at markedet ikke overgav sig til eufori efter rentenedsættelsen, som det ellers normalt gør, når centralbankerne lemper. For hvis Fed er så desperat for at komme med en redningspakke, så er coronakrisen måske langt værre end tidligere antaget? Så slem, at der måske er en recession på vej?

Det er i hvert fald den frygt, aktiemarkedet sidder tilbage med, og grunden til at vi i denne uge igen har set nogle dramatiske aktiefald. Det er også spørgsmålet, om lavere renter overhovedet vil gøre noget for økonomien – de kan ikke inddæmme udbruddet, men trods alt hjælpe virksomhederne med at komme gennem stormvejret. Vinderne lige nu bliver ejere af statsobligationer – og ikke mindst boligejere.

I næste uge er der rentemøde i Den Europæiske Centralbank, og det er ikke usandsynligt, at at den følger med Fed og også sætter renten ned. Forskellen fra USA er bare, at renten i Europa allerede er i minus, og der er stor debat om, hvorvidt endnu lavere renter faktisk vil skade økonomien og bankerne.

Banker får prygl

Derfor er europæiske banker også blandt ugens allerstørste tabere og er faldet næsten ti pct. på bare fem dage. Banksektorens fald er kun overgået af rejserelaterede aktier, der fortsat får prygl af de stadig strengere anbefalinger fra myndighederne. Siden coronaudbruddet for alvor fik ram på aktiemarkedet i februar, er SAS-aktien dykket 38 pct., Norwegian er blevet slagtet 69 pct., og den store hotelkæde InterContinental Hotels Group er faldet 25 pct.

Om de så virker eller ej, er centralbankernes og regeringers indgreb med til at udstille, at vi i virkeligheden ikke ved særligt meget om coronavirussen lige nu. Og før vi ved det, vil aktiemarkedet være overfølsomt over for udviklingen i sygdommen.

Tre observationer fra mine kilder

»Eksistentiel trussel« mod eurozonen
Allerede inden coronaudbruddet var væksten lav i euroområdet, og inden for de næste ti år vil økonomien formentligt gå helt i stå, forudser Carsten Brzeski, cheføkonom hos ING. Han peger specifikt på Italien som et af de største problemer, og siger, at landet står over for en stagnation, der bliver værre end noget, Japan nogensinde har set. Den lave vækst gør det svært for ECB at skabe stabilitet, og Brzeski mener derfor, at den monetære union står over for en »eksistentiel trussel«.

Olie på vej mod 40 dollar pr. tønde?
Det er ikke kun aktier, der har fået tæv i denne uge. Brent-olieprisen er dykket og har tabt næsten 20 pct. på to uger, så en tønde nu koster 48 dollar. Faldet tog til fredag, da Rusland valgte ikke at bakke op om OPECs beslutning om at reducere olieudbuddet for at afbøde effekten fra coronavirus. Ruslands beslutning kan ifølge Ipek Ozkardeskaya sende prisen helt ned til 40 dollar per tønde.

Stærk (forældet) amerikansk jobrapport
Det amerikanske arbejdsmarked havde det glimrende i februar. 273.000 nye job blev det til, hvilket giver et billede af en solid amerikansk økonomi. Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank, kalder det en »ubetinget« god nyhed, men siger samtidig, at nyheden er forældet, fordi den er lavet, før coronavirussen for alvor spredte sig i verden. Derfor vil jobrapporten for marts formentlig se lidt svagere ud, siger han.